kniha » Nahé slunce
v Top10 3 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 141
hodnotilo: 115
89%
Nahé slunce Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Nahé slunce

Kniha vyšla i pod názvy:
Vo vesmíre niekto vraždí
Pod holým nebom

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Romány o robotech
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: The Naked Sun
originál vyšel: 1957

vydání: Smena 1970; Železný 1994; Triton (web) 2004; Triton (web), Argo (web) 2012; Lindeni (web) 2023

odkazy: 3x [recenze], 1x [info]


SERIE: Romány o robotech
[1] Ocelové jeskyně
[2] Nahé slunce
[3] Roboti úsvitu
[4] Roboti a impérium
Informace / Anotace ke knize: Nahé slunce

Po úspěšném objasnění vraždy Vesmířana na Zemi je Elijáš Baley požádán, aby vyřešil další případ – vraždu na Solarii, světě izolovaných panství, jejichž obyvatelé se spolu fyzicky téměř nesetkávají. Baley pozoruje první známky úpadku Vnějších světů. Stagnace dlouhověké kultury závislé na robotech je zřejmá a na Solarii je situace nejvážnější. Zemi poprvé svitla naděje vymanit se z nadvlády Vesmířanů a začíná snít o nové expanzi …


Vražda, detektív, ktorému nič neunikne, roboti a to všetko v nadsvetelnom tempe! Pokračovanie obľúbenej sci-fi série Isaaca Asimova.

Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Zadefinovali tri zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. Obyvatelia planéty Solaria žijú takmer v úplnej izolácii. O všetky ich potreby sa starajú robotickí sluhovia a predstava priameho kontaktu s inými ľuďmi im pripadá nechutná. Napriek tomu sa jeden z obyvateľov stane obeťou vraždy. Solarijčania nie sú schopní vyšetriť tento prípad sami, a tak úradníci z Vonkajších svetov hľadajú pomoc na Zemi – u renomovaného detektíva Eliáša Baleyho. Baleymu opäť pridelia ako partnera robota Daneela Olivawa. Spolu cestujú na tento zvláštny nový svet a odhalia sprisahanie, ktoré by mohlo naveky zmeniť vzťahy medzi ľuďmi a robotmi.

 

Externí odkazy:

[recenze] Fantasy Planet (Luboš Vachl)
[recenze] čtenář.net (Marian Gallo (aka Silver))
[recenze] Neviditelný pes (pagi)
[info] Pitaval



WebArchiv - archiv českého webu