autor » Dennis Wheatley
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Dennis Wheatley

pohlaví: muž

Život: * 08.01.1897 † 10.11.1977

Národnost: britská

odkazy: 1x [web], 5x [info]

Dennis Yates Wheatley se narodil v jižním Londýně jako nejstarší ze tří dětí dovozce vína. Studoval na Dulwich College, odkud byl vyloučen, a rodina se jej rozhodla – aby si utužil disciplínu – nechat zapsat na vojenskou akademii. Když propukla první světová válka, teprve sedmnáctiletý Wheatley byl v hodnosti druhého nadporučíka odeslán sloužit do Flander a Francie. V roce 1918 se u něj rozvinula bronchitida (pozůstatek jeho účasti na bojích u Ypres) a mohl se vrátit zpět do Anglie. O rok později byl, ač již zcela zdráv, formálně demobilizován a začal pracovat v podniku svého otce.

Roku 1922 se poprvé oženil a extravagantní životní styl jeho ženy mladý pár záhy uvrhl do dluhů, které byl nucen vyrovnat jeho otec. O pět let později se Wheatley opět topil v dluzích – tentokrát způsobených výdaji, které vynakládal na svou milenku. Z finanční nouze jej vysvobodila až smrt jeho otce, po němž zdědil celý vinařský podnik. Jeho odhad se nicméně příliš nezlepšil a již roku 1931 stál na pokraji bankrotu a čelil rozvodu se svou první ženou. Téhož roku se oženil podruhé a jeho nová životní partnerka jej začala podporovat v jeho spisovatelských ambicích. První kniha (Three Inquisitive People) se hned vydání nedočkala, ale druhý pokus vyšel a jeho román The Forbidden Territory vyšel roku 1933. Od té doby se Wheatley věnoval psaní soustavně, třebaže zájem o obchod s vínem rovněž zcela neztratil a některé své podnikatelské zkušenosti využil i při psaní série příběhů s kriminální zápletkou.

Na úsvitu 2. světové války se Wheatley, tehdy již úspěšný romanopisec, stal jediným civilním členem válečného kabinetu Británie (v hodnosti velitele letky, RAFVR).

Po válce dále psal a z jeho pera vzešlo několik sérií thrillerů, románů, zápisků z bojů a vlastní životopis.



WebArchiv - archiv českého webu