autor » Orville Reddick Emerson
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Orville Reddick Emerson

pohlaví: muž

Život: * 12.06.1894 † 23.01.1945

Autor poviedky „The Grave“, Orville R. Emerson, sa narodil 12. júna 1894 v Burlingtone v štáte Iowa. Jeho otcom bol reverend Frank W. Emerson a matkou Eva M. Andersonová, obaja neskôr pôsobili v mestách Bonham v Texase, Ontario v Kalifornii a Albany v Oregone. Orville R. Emerson vyštudoval právo na Kalifornskej univerzite s titulom bakalára a pred vstupom USA do Veľkej vojny vyučoval gramatiku na Page Military Academy v Los Angeles. Emerson získal hodnosť podporučíka americkej armády v prezídiu v San Franciscu a potom sa presunul do Camp Lewis v štáte Washington. Dňa 9. decembra 1917 sa oženil s Lilou Straitovou v Tacome v štáte Washington. Študovala na University of Southern California a bez vedomia rodičov opustila školu, aby odcestovala do Washingtonu na svadbu. Mala v úmysle zostať tam tak dlho ako jej manžel. Samotná svadba bola pre nich prekvapením.

Počas vojny poručík Emerson slúžil ako plukovný spravodajský dôstojník v rote I 363. pešej divízie 91. divízie v Belgicku a vo Francúzsku. Bol v Saint-Mihiel a v kampani Meuse-Argonne v septembri až novembri 1918. V jeho poviedke „Hrob“ sa spomínajú Watou a hora Kemmel. Obe miesta sa nachádzajú vo Flámsku a zdá sa isté, že Emerson bol blízko aj tam. Je možné, že sa vo svojom príbehu dokonca sám beletrizoval.

Po návrate do civilného života Orville Emerson v roku 1919 zorganizoval pobočku novej Americkej légie v Redlands v Kalifornii a stal sa jej prvým veliteľom. Zároveň bol výkonným riaditeľom spoločnosti Mutual Orange Distributors, ktorú viedol jeho svokor J. H. Strait. V marci 1923, keď vyšiel jeho prvý a jediný známy žánrový príbeh, Emerson pôsobil ako tlačový zástupca pobočky Americkej légie v Redlands. Neskôr sa vrátil do funkcie veliteľa.

Zdá sa, že Emerson sa venoval verejnej a spoločenskej službe. Bol funkcionárom miestnej obchodnej komory a členom bratských a servisných organizácií vrátane Kiwanis a YMCA. V roku 1932 kandidoval za poslanca štátneho zhromaždenia. V roku 1934 strávil šesť mesiacov ako veliteľ v tábore CCC San Juan Capistrano Hot Springs v Kalifornii. V roku 1935 sa presťahoval do Pasadeny v Kalifornii a prijal funkciu zástupcu okresného prokurátora v Los Angeles.

V rokoch 1941 – 1944 absolvoval Emerson druhú službu v armáde. Toto pôsobenie sa začalo, keď bol vtedajší kapitán Emerson v júni 1941 povolaný do aktívnej služby, aby slúžil ako veliaci dôstojník v armádnej rekreačnej oblasti v Savannah v štáte Georgia. Povýšený na majora odišiel zo Savannah do Hamilton Field v Kalifornii v januári 1942. Neskôr pôsobil ako veliaci dôstojník armádnej rekreačnej oblasti v Panama City na Floride. V novembri 1944 bol pre zlý zdravotný stav prepustený zo služobného pomeru a 23. januára 1945 zomrel na obed v Los Angeles na infarkt. Mal iba päťdesiatjeden rokov. Emersona prežili jeho manželka a dve dcéry.



WebArchiv - archiv českého webu