autor » Miriam Allen deFord
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Miriam Allen deFord

pohlaví: žena

Život: * 21.08.1888 † 22.02.1975

Národnost: americká

odkazy: 11x [info], 2x [wikipedie]

Miriam Allen deFord se narodila v Philadelphii roku 1888. Po nějakou dobu pracovala jako reportérka pro místní noviny, nicméně nejvíce energie vkládala do své tvorby mystery a detektivních příběhů. Z tohoto žánru sestavila rovněž několik antologií, a zajímala se také o zločin a zločince v dějinách – kupříkladu roku 1968 napsala „The Real Bonny a Clyde“. Za svou knihu „The Overbury Affair“, jejíž děj se odehrává za vlády Jakuba I. Stuarta, obdržela roku 1961 od Mystery Writers of America ocenění Edgar za nejlepší faktografii o zločinu. Pracovala rovněž v časopise The Humanist.

Roku 1949 začal vycházet časopis The Magazine of Fantasy & Science Fiction s Anthony Boucher jako redaktorem. Boucher psal sci-fi a fantasy, ale získal si pozornost i zasvěcenců z žánru mystery. Prostřednictvím těchto kontaktů se k časopisu dostala i deFord a většina jejích vědecko-fantastických příběhů poprvé vycházela v něm. Mezi jejími náměty se objevovala témata jako jaderná devastace, odcizení a role pohlaví. Napsala dvě sbírky povídek – „Xenogenesis“ (1969) a „Elsewhere, Elsewhen, Elsehow“ (1971) a sestavila antologii sci-fi a detektivních příběhů pod názvem „Space, Time, and Crime“.

Miriam deFord zároveň patřila mezi vášnivé stoupence Charlese Forta (1874–1932, americký spisovatel a badatel na poli nepřirozených jevů) a často pro něj prováděla terénní výzkum. Fort se o ní dokonce zmiňuje ve svém patrně nejpopulárnějším díle „Lo!“.



WebArchiv - archiv českého webu