autor » Diane Wynne Jones
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Diane Wynne Jones

pohlaví: žena

Život: * 16.08.1934 † 26.03.2011

Národnost: britská

odkazy: 24x [info], 3x [životopis], 3x [wikipedie], 3x [rozhovor]

Diana Wynne Jonesová byla anglická spisovatelka v žánru fantasy a literatury pro děti a mládež.

Narodila se v Londýně jako dcera Marjorie a Richarda Aneurina Jonesových, kteří pracovali jako pedagogové. Měla dvě mladší sestry Isobel a Uršulu. Krátce po svých pátých narozeninách musela být kvůli přicházející válce přesunuta do Walesu, poté se ještě několikrát stěhovala. Roku 1943 se její rodina konečně usadila ve Thaxtedu v Essexu, kde rodiče začali pracovat.

Poději studovala angličtinu na St Anne's College v Oxfordu kde navštěvovala přednášky C. S. Lewise a J. R. R. Tolkiena, které ji velmi ovlivnily. Roku 1956 odpromovala a tentýž rok si vzala Johna Burrowa, studenta středověké literatury, se kterým měla tři syny, Richarda, Michaela a Colina. Roku 1957 se pár vrátil do Oxfordu, kde zůstali až do roku 1976.

V létě 2009 jí byla diagnostikovaná rakovina plic a podstoupila operaci. V červnu 2010 oznámila, že ač nevyléčena, ukončuje chemoterapii, aby ještě na chvíli znovu získala rozum, chuť a čich. Bohužel se rakovina znovu ozvala a Diana nemoci podlehla 26. března 2011.

K jejím nejznámějším dílům patří osmidílná série Chrestomanci (nejslavnějším je první díl Charmed Life z roku 1977), čtyřdílná série Dalemark a třídílná série Howl, z níž nejznámější první díl Howl's Moving Castle byla v roce 2007 zfilmována (v ČR film uváděn pod názvem Zámek v oblacích, kniha však vyšla pod názvem Howlův putující zámek). Animovaný snímek Hayao Miyazakiho byl nominován na Oscara. Knihy Dark Lord of Derkholm a The Tough Guide To Fantasyland jsou fantasy parodie. Její knihy jsou často označovány za vzor pro sérii o Harry Potterovi. Potterovský fenomén také vedl ke znovuobjevení Jonesové. Její dílo je rovněž srovnáváno s pracemi Robina McKinleyho a Neila Gaimana, což byli oba její blízcí přátelé.

Zdroj: Databáze knih (https://www.databazeknih.cz) a Wikipedie (https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavní_strana)



WebArchiv - archiv českého webu