autor » William Hope Hodgson
foto autora
10 nejlépe hodnocených

William Hope Hodgson

pohlaví: muž

Život: * 15.11.1877 † 19.04.1918

Národnost: anglická

odkazy: 17x [info], 1x [wikipedie], 1x [web], 1x [e-book], 1x [životopis]

H. se narodil v Blackmore End, hrabství Essex, jako syn anglikánského duchovního. Vystudoval námořní školu v Liverpoolu a pracoval na lodi jako námořník. Na dlouhých plavbách trávil volný čas cvičením, fotografováním a psaním. V roce 1898 dostal vyznamenání za záchranu člověka (skočil pro jednoho topícího se kamaráda do moře plného žraloků).

O rok později si otevřel Hodgsonovu školu tělesné kultury v Blackburnu. Brzy si jeho škola získala velký věhlas a výcviku se zúčastňovala městská smetánka i policejní sbor. Byl známý mnoha svými sportovními aktivitami a extravagancemi, je pokládán za jednoho ze zakladatelů kulturistiky.

Přes svou proslulost zjistil, že se „fitcentrem“ neuživí a začal psát knihy o cvičení a rekreaci Physical Culture versus Recreative Exercises (1903), která sice zaujala mnohé osobnosti světové kultury (Edgar Allan Poe, HG Wells, Jules Verne, Arthur Conan Doyle), ale běžná veřejnost ještě nebyla v té době podobným novinkám nakloněna. Píše tedy populární literaturu – horory, fantasy, detektivky a dobrodružné povídky i romány. Zde si získal opět věhlas, nikoliv však velké bohatství.

Roku 1912 přestává psát, ožení se a pracuje jako instruktor tělovýchovy na Londýnské univerzitě. PO vypoknutí první světové války vstupuje k dělostřelectvu jako poručík britské armády. Je těžce zraněn a odeslán domů. Nakrátko se vrátil k psání, ale po zotavení se opět přihlásil k armádě. Z té doby pochází jeho válečné články a povídky. V dubnu 1918 byl zabit v Ypres dělostřeleckým granátem.



WebArchiv - archiv českého webu