autor » Cory Doctorow
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Cory Doctorow

pohlaví: muž

Život: * 17.07.1971

Národnost: kanadská

odkazy: 2x [e-book], 2x [wikipedie], 11x [info], 6x [rozhovor], 1x [web], 1x [blog]

Kanadský blogger, novinář a autor sci-fi literatury, spoluredaktor blogu Boing Boing. Zastánce liberalizace autorských práv a propagátor organizace Creative Commons – některé z jejích licencí Doctorow využívá pro své knihy. V jeho díle se často objevují témata jako management digitálních práv, sdílení souborů, Disney a ekonomika světa bez nedostatku (post-scarcity economy).

Narodil se v Torontu v Kanadě v rodině trockisticky založených učitelů. Vyrůstal v domácnosti žijící aktivismem, a již jako dítě se zapojil do hnutí za jaderné odzbrojení a do kampaně Greenpeace. ve znamení společenského aktivismu se nesla i jeho pozdější činnost a povolání, jimž se věnoval. Po maturitě na jedné ze „svobodných škol“ v Torontu (zvané SEED School) byl přijat postupně na čtyři university, nicméně studium na ani jedné z nich nedokončil.

Jeho první román – „Down and Out in the Magic Kingdom“ (zdarma ke stažení – v originále – zde: http://www.craphound.com/down/download.php) vyšel tiskem v lednu 2003 a stal se tak prvním románem publikovaným pod jednou z licencí Creative Commons. ta čtenářům umožňovala nechat kolovat elektronické vydání této knihy zcela volně, pokud z toho nevytěží finanční zisk nebo ji nepoužijí k tvorbě odvozených děl. Elektronická verze románu vyšla souběžně s její tištěnou podobou.

V březnu 2003 Byl román vydán podruhé, tentokrát s odlišnou licencí, která čtenářům umožňovala psaní odvozených děl typu „fan fiction“ – fanouškovské tvorby, ale i nadále zapovídala komerční využití. Další dva Doctorowovy romány využívají licenci zakazující jak odvozenou tvorbu, tak komerční využití, a opět se vydaly cestou bezplatného elektronického šíření románů souběžného s jejich knižním vydáním.

Roku 2000 Doctorow získal Cenu Johna W. Campbella pro Nejlepšího nováčka-spisovatele a dále Locus Award za svou prvotinu (2003) a Sanburst Award za nejlepší kanadskou vědecko-fantastickou knihu za svou sbírku povídek „A Place So Foreign and Eight More“ (2004, v originále ke stažení volně zde: http://www.craphound.com/place/download.php). V této sbírce nalezneme rovněž jeho povídku „0wnz0red“ (v originále k přečtení zde: http://dir.salon.com/story/tech/feature/2002/08/28/0wnz0red/index.html), která byla o rok dříve nominována na Nebulu.

Z Doctorowovy nebeletristické tvorby jmenujme alespoň „The Complete Idiot‚s Guide to Publishing Science Fiction“ (společně s Karlem Schroederem, 2000) a nelze opominout ani jeho četné příspěvky do výše zmíněného weblogu Boing Boing a jeho pravidelné sloupky do časopisů Popular Science a Make. Přispívá rovněž do dalších novin a časopisů, jako jsou například New York Times Sunday Magazine, Globe a Mail, Asimov‘s Science Fiction Magazine, a Boston Globe.



WebArchiv - archiv českého webu