autor » Eduard Fiker
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Eduard Fiker

pohlaví: muž

Život: * 21.11.1902 † 03.03.1961

Národnost: česká

odkazy: 1x [životopis], 10x [info], 1x [wikipedie]

Eduard Fiker se narodil v roce 1902 a do meziválečného období patří větší část jeho tvorby. Studoval strojní a elektrotechnické inženýrství, jazyky a hudbu (nějakou dobu byl houslistou v divadle), od roku 1938 do roku 1942 byl šéfredaktorem Rozruchu, byl redaktorem, později pracoval jako scénárista státního filmu a spisovatel na volné noze.

Jeho žena byla operetní subretou se zcela nedivadelním křestním jménem Aloisie, a pokud mohu soudit z jeho knih, bylo to zřejmě manželství stejně vydařené, jako bohémské. Eduard Fiker patřil k zástupu tehdejších československých spisovatelů, kteří svoji tvorbu zasadili do angloamerického prostředí. Nebyla to jenom snaha napodobovat v té době velmi tržně úspěšné práce Edgara Wallace – Fiker vysvětluje (v románu Čichač), jak těžkou úlohu má spisovatel, když pracuje v prostředí čtenáři důvěrně známém. Jakákoliv nesprávnost vede okamžitě ke čtenářovu zklamání nebo – ještě hůře – odporu ke knížce, ve které se vyskytují takové chyby, jako špatně vedené tramvajové linky…

Od r. 1938 byl šéfredaktorem Rozruchu až do jeho zastavení r. 1942, v letech 1937–45 redigoval též knižnici Knihy nové generace. Po válce pracoval jako scénárista státního filmu a spisovatel z povolání. Ve 30. a 40. letech publikoval více než padesát románů, zejména detektivek v anglickém stylu, pak se jeho tempo zpomalilo a do své smrti v dalších dvaceti letech napsal jen sedm dalších. Je pokládán za průkopníka české detektivky – z tohoto žánru zmiňme např. Paní z šedivého domu (1941), Zinková cesta (1942), Nikdo není vinen (1947), Série C-L (1958) aj.



WebArchiv - archiv českého webu