autor » Elizabeth Cleghorn Gaskell
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Elizabeth Cleghorn Gaskell

pohlaví: žena

Život: * 29.09.1810 † 12.11.1865

Národnost: anglická

odkazy: 2x [wikipedie], 25x [info], 3x [web], 3x [životopis]

Tato u nás opomíjená autorka (v češtině je k dispozici pouze její román Mary Bartonová, a to ještě buď v knihovně nebo antikvariátu) se narodila roku 1810 v Chelsea v rodině unitářského pastora Stevensona. Vychovávala jí teta v Knutsfordu (Cheshire). V roce 1832 se provdala za jiného unitářského kazatele Williama Gaskella a usadila se s ním v průmyslovém městě Manchester, kde žila až do konce života. Povinnosti matky (měla 4 dcery a 1 syna) a manželky duchovního ji plně zaměstnávaly. Teprve smrt jejího jediného syna na spálu byla podnětem, který vedl k tomu, že se začala konečně věnovat psaní. Jejím prvním románem byla Mary Bartonová (1848) a setkala se s okamžitým úspěchem. Získala si jím také pozornost Charlese Dickense, na jehož doporučení publikovala v časopise Household Words (který založil) a v All the Year Round. Tam také publikovala většinu svých děl. Vedle románů, ve kterých vyjadřovala své sympatie s tvrdým životem chudých ve městě napsala také velmi povedený životopis své přítelkyně Charlotte Brontëové, o který byla požádána po Charlottině smrti v rode 1855 jejím otcem Patrickem Brontë. Elizabeth Gaskellová zemřela náhle na selhání srdce v Hampshire house v roce 1865 a zanechala svůj ceněný román Wives and Daughters nedokončený.

V Anglii slaví velký úspěch zfilmování jejího románu North and South (Sever a jih) a Wives and daughters (Manželky a dcery). Pokud se stane zázrak a koupí to nějaká televize, snad se dočkáme překladu nějaké její další knížky.

zdroj: http://www.elleder-family.com/scripts/detail.asp?id=376&mypublicid=63&Main_Active=sv%C4%9Bt%20m%C3%BAz&Sub_Active=Novinky



WebArchiv - archiv českého webu