autor » Otomar Dvořák
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora

Otomar Dvořák

pohlaví: muž

publikuje i pod pseudonymy Paul O. Courtier; Ben Edair

Život: * 14.01.1951

Národnost: česká

odkazy: 2x [web], 11x [info], 1x [wikipedie], 5x [rozhovor]

Otomar Dvořák se narodil roku 1951 v Žebráku. Vystudoval střední průmyslovou školu a dálkově FAMU. Pracoval jako dělník, uklízeč, vedoucí kulturního domu, herec, dramaturg, scenárista, novinář a redaktor, v současnosti spisovatel a publicista na volné noze. Je ženatý, má tři děti (a osm vnuků!) a žije v Praze.
Od roku 1991 publikuje SF, fantasy a hororové povídky v Ikarii, Nemesis, Rodokapsu a Ramaxu, pod pseudonymem Paul O. Courtier napsal několik westernů a romány Conan a dědictví Atlantidy (2001) a Conan a tajemství mořských dáblů (2002). Na principu tvořivé hry s představami je založen jeho fantasy román pro děti Kouzelný meč Abaddon (2003). Píše také divadelní hry, televizní scénáře a literaturu faktu, zaměřenou na historické záhady a skrytou tvář krajiny (např. Strážci posvátných cest, Setkání s tajemnem, Tajemné stíny lesů, Nebeská stavidla se otevřela, spolupráce na Utajených dějinách Čech ad.).


Otomar Dvořák se narodil v roce 1951 v městečku Žebráku, vystudoval FAMU, byl uměleckým šéfem v hudebním divadle Semafor, dramaturgem v Městském divadle Zlín, pro které napsal spolu s hudebníkem Milanem Nitrou jeden z prvních porevolučních českých muzikálů – Frankenstein, pracoval také jako redaktor a scénárista v televizi Prima. Prošel jako redaktor několika regionálními deníky, časopisy a nakladatelstvími, byl u zrodu legendárních časopisů: satirického Škrtu a záhadologických Fantastických fakt. Je autorem scénářů k dokumentům i hraným filmům, psal sci-fi, fantasy a horory, ale také písňové texty. Občas vystupoval jako herec na divadle či ve filmu, nebo jako moderátor televizních pořadů. Napsal přes čtyřicet knih, a to jak z oblasti literatury faktu (historické otazníky, záhady, cestopisy) tak beletrie. Zaujal čtenáře svými historickými romány (například Trilogie o královně Žofii, Země barbarů, Ďábel na řetězu, Lásky princezen Kuronských, Smrt ve stříbrné zbroji, Rok 1848, Zločin štábního strážmistra – a zejména životopisnými romány o K. J. Erbenovi Vřeteno osudu a Janu Nerudovi Srdce v kleci. Pro televizní společnost CS film natáčí pravidelný publicistický pořad Magazín záhad. Je scénáristou, režisérem a moderátorem dvanáctidílného dokumentárního televizního seriálu Jan Žižka z Trocnova.

Zdroj: Nakladatelství Lirego (https://www.lirego.cz)



WebArchiv - archiv českého webu