autor » Ivona Březinová
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Ivona Březinová

pohlaví: žena

Život: * 12.05.1964

Národnost: česká

odkazy: 1x [web], 4x [rozhovor], 2x [info]

Narodila se v Ústí nad Labem, kde vystudovala gymnázium a Pedagogickou fakultu Univerzity J.E. Purkyně, obor český jazyk – dějepis. Po absolvování vysoké školy začala pracovat na katedře bohemistiky jako asistentka a o rok později získala doktorát pedagogických věd v oboru český jazyk a literatura. Jako odborná asistentka pak pracovala na vysoké škole ještě několik let a věnovala se především české literatuře 19. a začátku 20. století, později pak i literatuře pro děti a mládež. V té době také publikovala ve sbornících a časopisech odborné články. Pak se ale provdala do Prahy, kde se jí narodily dvě dcery, Tereza a Veronika, a po skončení mateřské dovolené se začala věnovat psaní knížek pro děti a mládež.
Její knihy vydávají nakladatelství Albatros, Amulet, Autor, Axióma, Corona, Egmont, Fragment, Junior, Kma, Mladé letá, Petra, Príroda, SiD&NERo, Svoboda Servis a Viking.
Její povídky jsou uváděny v pořadech Domino a Tu rádio na stanici Český rozhlas 2. Jako porotkyně se také účastní dětských literárních soutěží. Jeden rok vyučovala tvůrčí psaní na Soukromém gymnáziu Josefa Škvoreckého, v současné době vede seminář tvůrčího psaní na Literární akademii. Od roku 1982 je členkou IBBY, od roku 1999 členkou Obce českých spisovatelů.


Jiné ocenění :
2017 – Magnesia Litera – Litera za knihu pro děti a mládež – nominace




WebArchiv - archiv českého webu