autor » Joanne Greenberg
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Joanne Greenberg

pohlaví: žena

Život: * 24.09.1932

Národnost: americká

odkazy: 1x [životopis]

Americká spisovatelka, která se nejvíce proslavila svým románem „Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem“ (původně jej vydala pod pseudonymem Hannah Green). V této knize autorka vychází z vlastních zkušeností psychiatrické hospitalizace a líčí boj mladé dívky s psychotickým onemocněním. Zachycuje konflikty vnitřního světa schizofrenika se světem vnějším, vnitřní boje, kterými prochází pod vedením slavné psychoanalytičky Friedy Fromm-Reichmannové, aby se po třech letech konečně dopracovala ke svobodě a počátkům duševního zdraví.

Joanne Greenberg později vystudovala American University ve Washingtonu, obor antropologie a anglická literatura, a dále studovala na University of London a University of Colorado. Spolu se svým mužem Albertem se přestěhovali do Goldenu v Coloradu, kde nyní žijí v horách poblíž Lookout Mountain. Mají dva dospělé syny. Joanne Greenberg píše denně, přednáší latinu a hebrejštinu, vyučuje kulturní antropologii a psaní prózy na School of Mines a aktivně se věnuje i různým činnostem v místní komunitě.

Kromě toho je autorkou zatím 12 dalších románů a 4 povídkových sbírek. Její povídka „Přetrvávání paměti“ se objevila i v antologii „The Year‚s Best Fantasy and Horror Fifth Annual Collection“ (1992), povídky „Flight Pattern“ a „Rabbi David‘s Wife“ zase najdeme v „High Fantastic: Colorado's Fan­tasy, Dark Fantasy, and Science Fiction“ (1996).



WebArchiv - archiv českého webu