autor » Nancy Farmer
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Nancy Farmer

pohlaví: žena

Život: * 09.07.1941

Národnost: americká

odkazy: 12x [info], 1x [web], 1x [wikipedie], 3x [rozhovor]

Americká autorka knih pro děti a mládež, narozena 9. 7. 1941 v arizonském Phoenixu pod jménem Nancy Forsythe Coeová, vyrůstala v Yumě na americko-mexickém pohraničí, v roce 1963 dokončila bakalářské studium a zapsala se do služeb mírových sborů, do roku 1965 sloužila v Indii, poté ještě dva roky na různých místech než se v roce 1967 vrátila do USA zpět ke studiu. V roce 1971 jí znovu zlákalo cestování, nakonec se na krátký čas usadila ve východoafrickém Mozambiku, kde pracovala jako chemik a entomolog, po dvou letech se přestěhovala do Zimbabwe a tam strávila celých třináct let (1975 – 1988) jako laboratorní technik a entomolog, později jako nezávislý vědec a spisovatel. Během pobytu v Zimbabwe se vdala za Harolda Farmera, dnes žije spolu s rodinou v kalifornském Menlo Parku.
Jako autorka na sebe poprvé upozornila noveletou The Mirror (1988) a to hned vítězstvím v soutěži Spisovatelé budoucnosti L. Rona Hubbarda. Svou první knihu, dětský příběh o domorodé dívce, vydala ještě za pobytu v Zimbabwe pod názvem Lorelei: The Story of a Bad Cat (1987). V tamním nakladatelství se poprvé objevily rovněž knihy The Ear, the Eye, and the Arm (1989) a Tapiwa‚s Uncle (1992) či bohatě ilustrovaná publikace Tsitsi‘s Skirt (1988). To už se však Farmerová vrátila do rodných Spojených států, kde v letech 1991–92 pracovala jako laboratorní technik na univerzitě v kalifornském Palo Alto, aby se od roku 1992 již profesionálně věnovala pouze psaní.
Román The Ear, the Eye, and the Arm (1989) vzbudil po svém vydání v upravené podobě z roku 1994 vlnu nadšení a přinesl autorce řadu prestižních cen. Jde o netradiční fantasy ze Zimbabwe roku 2194, kdy se trojice doposud pečlivě chráněných dětí mocného generála Matsiky vydává za dobrodružstvím zcela nepřipravena na nebezpečí okolního světa. Ještě předtím však v USA vyšel román Do You Know Me (1993), jenž prvky fantastiky postrádá. Farmerová se v něm vrátila k postavám z románu Tapiwa‚s Uncle (1992). Jde o příběh školačky Tapiwy či spíše jejího strýčka, který se poté, co mu bandité zničili rodnou vesnici, vydá za příbuznými do města a s jejich pomocí se snaží vydělat nějaké peníze, většinou s nepříliš valnými až komickými důsledky.
Rovněž následující kniha čerpá z autorčiných afrických zkušeností, román The Warm Place (1994) popisuje náročnou cestu žirafy zpět do africké divočiny poté, co byla chycena rodinou démonů a převezena do zoo v San Francisku, cestou by se samozřejmě neobešla bez pomoci zvířecích přátel. Obrázková kniha pro nejmladší čtenáře Runnery Granary (1996) popisuje v pro autorku dosti nezvyklém středověkém prostředí boj paní Runnerové proti zlomyslným skřítkům kradoucím její zásoby. Snad definitivním stvrzením autorčiných výjimečných schopností se stal značný úspěch románu A Girl Named Disaster (1996), za který opět obdržela řadu významných ocenění v oblasti knih pro mladší čtenáře. Dospívající dívka Nhamo zde opouští svou vesnici v Mozambiku na útěku před epidemií cholery a nedobrovolným sňatkem. Cesta za otcem do Zimbabwe, normálně trvající zhruba dva dny, se však vinou nepředpokládaných katastrof změní v rok trvající odyseu. Román nepostrádá prvky fantastiky, i když záměrem autorky bylo spíše seznámit čtenáře s poměry panujícími v tamní oblasti Afriky a svět duchů je zde vnímán spíše jako součást víry domorodých obyvatel. Následovala ilustrovaná publikace Casey Jones‘s Fireman: The Story of Sim Webb (1998), převyprávění životních osudů vcelku známé železničářské legendy.
Dnes už je Farmerová bezpečně řazena mezi nejvýznamnější autorky knih pro děti a mládež, což ostatně dokazuje i úspěch posledních několika románových titulů. Román The House of the Scorpion (2002) je znepokojujícím příběhem chlapce Mattea, jenž je vychováván v domě všemocného drogového dealera. V nezáviděníhodné roli osobního klonu je předurčen k tomu, aby svým tělem později posloužil pánovi jako schránka pro jeho stárnoucí mysl a tím mu zajistil vytouženou nesmrtelnost. Román již potřetí získal nejvyšší ocenění v oblasti knih pro děti a mládež. Barvitou a čtivou fantasy na motivy norské mytologie je románová trilogie The Sea of Trolls (2004), The Land of the Silver Apples (2007) a The Islands of the Blessed (2009), na jejímž počátku sledujeme dobrodružné osudy dvojice sourozenců unesených Vikingy. Díky nadání pro magii a citu pro tvorbu veršovaných ság si mezi nimi sjednají respekt a přežijí dokonce i cestu do Jotunheimu, ledového domova trollů, i když ani to není vše, co je čeká v dobách, kdy se víra ve staré bohy střetává s přicházejícím křesťanstvím. Mezitím vydala obrázkový příběh Clever Ali (2006), v němž se chlapec Ali ocitne díky svému přílišnému milosrdenství v nebezpečí a musí splnit obtížný úkol, aby se zachránil před trestem od krutého sultána Káhiry. Kratší práce publikuje Farmerová jen velmi sporadicky, jmenujme z nich povídky Origami Mountain (1992) a The Mole Cure (2007).

text: Martin Šust vyňato z knihy Moře trollů


Jiné ocenění :
1995 – The John Newbery Medal – nominace
1997 – The John Newbery Medal – nominace
2003 – The John Newbery Medal – nominace




WebArchiv - archiv českého webu