autor » Daniel Defoe
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Daniel Defoe

pohlaví: muž

Život: * 00.00.1660 † 24.04.1731

Národnost: anglická

odkazy: 23x [info], 3x [životopis]

Daniel Defoe se narodil roku 1660 v Anglii, v době plné náboženských a společenských rozporů. Pocházel z rodiny londýnského svíčkaře a řezníka. Daniel Foe (přídomek „de“ si k příjmení dal až později) chodil do presbyteriánské školy, kde se mu dostalo nejvyššího akademického vzdělání. Jako kazatel se ale neuplatnil a dal přednost výnosnějšímu povolání – podnikání. Obchodoval s vínem a tabákem i s jinými artikly a investoval kapitál do zámořských plaveb. Defoe se jako protestant bouřil proti katolickému králi Jakubovi a proti jeho politice, která usilovala, aby se Anglie stala katolickou zemí. Roku 1685 se účastnil mohutného lidového povstání drobných sedláků a tkalců. Po jeho porážce se musel skrývat, ale už za 3 roky se znovu připojil a armádě Viléma Oranžského, který se přeplavil z Holandska do Anglie, aby katolického krále Jakuba zbavil moci. Jakub II. uprchl do ciziny a Vilém Oranžský se stal prvním anglickým králem z rozhodnutí parlamentu.

Mladý Defoe se oženil s dcerou obchodníka stávkovým zbožím, navázal obchodní styky a své zboží prodával i v cizině. Ale koráb, který převážel jeho zboží přes moře, ztroskotal a Defoe musel ohlásit úpadek. Zavázal se splatit do konce života dluh 17000 liber. Protože byl ale podnikavý, zařídil si výrobu cihel a tašek a do 10-ti let zaplatil všechny své dluhy. V době ostrých náboženských sporů po smrti krále Viléma III. se také octl ve vězení pro veřejné pobuřování. Po návratu z vězení založil noviny nazvané Přehled, které po 10 let řídil a většinou i sám psal.

Ze zkušeností své práce a z upřímné snahy o zlepšení společenského života napsal Defoe knihu „Esej o projektech“. Zamýšlí se v ní o pojištění lidí, kteří jsou v případě pracovní neschopnosti ponecháni svému osudu. Myslí i na pojištění proti požáru, na ústavy pro lidi duševně choré. Vymýšlí opatření na ochranu nevinných dlužníků, kteří se dostávají do vězení pro dlužníky, odkud zpravidla není záchrany. Navrhuje i reformy vzdělání, kterého se má dostávat i dívkám.

Napsal řadu děl, z nichž nejznámější je kniha „Robinson Crusoe, námořník z Yorku, jeho život a neobyčejná dobrodružství“ (za základ příběhu nepochybně posloužilo vyprávění o skotském námořníkovi Alexandru Selkirkovi, který byl roku 1705 za trest vysazen z lodi). Mezi další díla patří: „Kapitán Singleton“; „Moll Flandersová“; „Plukovník Jack“; „Roxana“. Psal i řadu geografických příruček a spisů o zámořských plavbách.

Jeho „The Consolidator“ (Konzolidátor, 1705) zaujímá mezi proto-SF významné postavení. Svého hrdinu nejen dopravil na Měsíc ve stroji poháněném plameny, ale navíc mu naordinoval sedativa, aby takovou dlouhou pouť mohl vydržet. Tam ho nechal objevit vyspělou společnost, na jejímž příkladě kritizoval politickou situaci v tehdejší Anglii.


zdroje: Literární doupě; Jindřich Smékal: Z historie SF – I – OD MÝTU K FRANKENSTEINOVI



WebArchiv - archiv českého webu