autor » Leslie What
foto autora

Leslie What

pohlaví: žena

Život: * 00.00.1955

Národnost: americká

odkazy: 3x [info], 1x [web]

Leslie What (rozená Leslie Nelson) je americká autorka fantasy, beletrie i nebeletristických děl. Poprvé jí vyšla tiskem povídka v Asimov's Science Fiction roku 1992, a v roce 1999 získala ocenění Nebula za povídku „The Cost of Doing Business“ („Amazing Stories“). Na Nebulu byla rovněž nominována roku 2005 za noveletu „Nirvana High“, kterou napsala ve spolupráci s Eileen Gunn. Vyšlo jí zatím více než 60 povídek a její práce se objevily i v časopisech Parabola, Lilith Magazine, The Clackamas Review, Sci Fiction, Witpunk, Bending the Landscape, The Mammoth Book of Tales from the Road a různých antologiích.

Otec Leslie What jako dospívající mladík koncem 2. světové války během rozdělování Berlína dezertoval z Rudé armády a uchýlil se do Spojených států, kde si zvolil nové příjmení – Nelson. Její matka zase v dobách holokaustu přežila internaci v rižském ghettu. Povídky v autorčině sbírce „The Sweet and Sour Tongue“ pak propojují prvky sci-fi a fantasy se scénami ze života židovské rodiny.

What pracovala jako odborná zdravotní sestra a později se jako dobrovolnice zapojila do činnosti Židovské pohřební společnosti Chevra kadisha. V současnosti žije v Eugene v Oregonu, kde přispívala do alternativního týdeníku The Eugene Weekly. Roku 2006 obdržela na Pacific University magisterský titul v oboru psaní, který nyní vyučuje na UCLA v rámci The Writers Program.



WebArchiv - archiv českého webu