autor » Paul d' Ivoi
foto autora

Paul d' Ivoi

je pseudonym, pravé jméno je Paul Charles Philippe Eric Deleutre

Život: * 25.10.1856 † 06.09.1915

Národnost: francouzská

odkazy: 12x [info]

Paul Charles Philippe Eric Deleutre byl zdatný novinář, mnoho let pracoval v denících Journal des Voyages a Le Matin. Svůj první román zveřejnil ale až jako osmatřicetiletý, a to ještě do tiráže připsal jako spoluautora Henriho Chabrillata, přestože byl pachatelem téměř stoprocentním. Román Pět Sou Lavarédových (Les cinq sous de Lavarede) vyšel v roce 1894 jako román na pokračování v novinách Le Petit Journal a ohlas veřejnosti byl tak nadšený, že Paul d'Ivoi ztratil ostych a začal psát o sto šest.

Jeho prvotina uvedla na knižní pulty tvůrčí linii příběhů, kterými dále rozvíjel osudy hlavního hrdiny Pěti sou: Závodní vůz Lavarédův, Neviditelný nepřítel, Zlatý ostrov, Lavarédův bratranec (Le cousin de Lavarede, 1895, přepracováno – Osirisův diamant, Le diamant d'Osiris).

Paul d'Ivoi vycítil potenciál, jaký v sobě nesou dobrodružné příběhy, nasáklé vůní techniky, moderny a pokroku, a v tomto prostoru bohatě využíval své novinářské zkušenosti. Skvělý vypravěč s darem jemného humoru, budující napínavý děj plný zápletek a překvapivých zvratů, se snažil vyhýbat proslaveným „cliftonovým kladívkům“ a i nečekaná rozuzlení zpravidla stavěl na logických vysvětleních. Někdy si, pravda, svoji úlohu trochu zjednodušoval (to když třeba si živelní pohroma jako oběť pečlivě vybere ze dvou soupeřících dívek tu zištnou).

V době, kdy se Paul d‚Ivoi pustil do psaní románů, hlavní tvůrčí období Julese Verna již skončilo. Sám Paul tedy měl zažitý vernovský styl a svět, a mohl se porovnávat třeba s Vernovým „žákem“ André Lauriem. Paul d‘Ivoi se Vernem nechal inspirovat v mnoha směrech. Již název, kterým zastřešil své romány, hovoří za vše: Les voyages excentriques rezonují s vernovskými Les voyages extraordinaires (o některých obálkách jeho knih nemluvě). Leč nedosti tomu – řada jeho románů obsahuj přímé paralely s vernovským vzorem. Můžete tak vedle sebe položit například Robura dobyvatele a L'aeroplane fantome, příběhy kapitána Nema a Korzára Triplexe, Cestu okolo světa za osmdesát dní a Pět sou Lavaredových, Zemí šelem a Tajemného doktora.

Tvorba Paula d'Ivoi má několik charakteristických rysů. Především – a podobně jako Jules Verne – je nadšen vědou a technikou. Jeho hlavní (kladní) hrdinové jsou vysoce čestní a zpravidla to jsou vědci, vynálezci či detektivové, prostě lidé s výrazným tvůrčím a analytickým zaměřením.



WebArchiv - archiv českého webu