autor » Leon Garfield
foto_autora
10 nejlépe hodnocených

Leon Garfield

pohlaví: muž

Život: * 14.07.1921 † 02.06.1996

Národnost: anglická

odkazy: 5x [wikipedie], 7x [info]

Leon Garfield (14. července 1921, Brighton, Sussex – 2. června 1996, Londýn) byl anglický spisovatel, známý především svými historickými dobrodružnými romány pro děti a mládež.

Po dokončení střední školy v Brightonu roku 1938 začal Garfield studovat umění na Regent Street Polytechnic (nyní Westminsterská univerzita). Studia však musel přerušit, nejprve z finančních důvodů, později pro vypuknutí druhé světové války. Sloužil v britské armádě u zdravotnického sboru umístěného v Belgii, kde se seznámil s Vivien Alcockovou (1924–2003), se kterou se roku 1948 oženil (byla to jeho druhá manželka, první jeho manželství z roku 1941 bylo po několika měsících rozvedeno). Vivien se později stala také spisovatelkou knih pro mládež, ovlivňovala Garfieldovo psaní a dodala mu i náměty pro některé jeho knihy.

Po válce pracoval Garfield jako technik v biochemické laboratoři v nemocnici Whittington Hospital v Islingtonu a ve svém volném čase psal knihy. Časem se stal tak úspěšným, že se mohl literatuře věnovat plně. Debutoval roku 1964 historickým dobrodružným románem s pirátskou tematikou ve stylu Roberta Louise Stevensona Jack Holborn, který byl původně určen pro dospělé, ale vydavatel jej přesvědčil, aby jej přizpůsobil dětskému čtenáři. Jeho druhá kniha, Devil in the Fog (1966, Ďábel se skrývá v mlze), získala (jako první vůbec) prestižní cenu Guardian Award, určenou pro britské autory dětských knih.

Většina jeho dalších knih se odehrává v Anglii 18. nebo 19. století a jejich hrdiny jsou chlapci odkázaní na dobročinnost svého okolí, kteří prožívají tajemná a nebezpečná dobrodružství. Tím a především důrazem na sociální a morální aspekty se jeho romány přibližují dílům Charlese Dickense. Neméně významnou součástí autorovy tvorby pro děti jsou adaptace dramat Williama Shakespeara pro dvanáctidílný animovaný televizní seriál Shakespeare: The Animated Tales (1992–1994, Shakespeare: animované příběhy), které vyšly také knižně.

Roku 1985 byl Garfield zvolen členem Royal Society of Literature. Zemřel roku 1996 na rakovinu v nemocnici Whittington Hospital, kde v mládí pracoval.

In: http://cs.wikipedia.org/


Jiné ocenění :
1970 – Carnegieho medaile za literaturu – laureát
1980 – Whitbread Book Award for Children's Book – laureát




WebArchiv - archiv českého webu