autor » Chris Wooding
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora

Chris Wooding

pohlaví: muž

Život: * 28.02.1977

Národnost: anglická

odkazy: 1x [životopis], 2x [info]

Chris Wooding, britský autor fantastiky a knih pro mládež, narozen 28. 2. 1977 v Coalville poblíž Leicesteru. Nudný život v bývalém hornickém městečku z něj vychoval vášnivého čtenáře a posléze mu vnukl neodbytnou myšlenku stát se spisovatelem z povolání. Zanechal tedy studií angličtiny a stal se jím v pouhých jedenadvaceti letech. Jako vášnivý cestovatel navštívil Spojené státy, Dálný východ, Jižní Afriku, řadu evropských zemí a zavítal i do Japonska.
Debutový román pro mládež Crashing (1998) napsal ve svých devatenácti, a to při ukončení studia na střední škole a v obavě před nadcházejícími životními změnami, které ho hrozily odloučit od tehdejšího okruhu známých. V průběhu jedné noční párty v něm dojde v důsledku řady neočekávaných a dramatických událostí k upevnění dosud vlažných přátelských svazků. Snad nejméně si autor ve zpětné pohledu váží následujícího románu Catchman (1998), hororového příběhu o několika bezdomovcích, které v opuštěném domě jednoho po druhém vraždí mytický přízrak. Román Kerosene (1999) je příběhem chorobně plachého chlapce, jenž si cestu ze svého duševního vězení našel ve fascin ujícím a veškerý stres uvolňujícím zapalování věci. Román Endgame (2000) popisuje v příběhu několika dospívajících život na pokraji patrně neodvratné nukleární války, kdy je jen otázkou času, než se rozpoutá konflikt s nedozírnými důsledky. Právě důraz na účinky takové zprávy na každodenní život činí z titulu něco neobvyklého, vždyť podobné příběhy se odehrávají zpravidla na úrovni vlád či špionážních agentur.
Dle vlastních slov se jako autor „našel" při psaní gotického hororu The Haunting of Alaizabel Cray (2001), jenž předznamenal odklon od prací určených mládeži směrem k fantastice. Vytvořil zde ponurý obraz alternativního Londýna, jehož jižní část ovládnou démonická stvoření, která se za nocí plíží přes řeku a ohrožují zbytek obyvatelstva. Román Poison (2003) je pohádkovou fantasy o dívce, která se ve snaze zachránit unesenou sestřičku neváhá utkat s nástrahami magického světa, kde jsou lidé pouze bezmocnou rasou přihlížející nekonečnému mocenskému boji polobožských bytostí.
Trilogie The Braided Path (Utkaná cesta): The Weavers od Saramyr (2003, Tkalci saramyrští), The Skein od Lament (2004, Klubko nářku) a The Ascendancy Veil (2005, Závoj nadvlády) je pokusem o originální zpracován tradiční epické fantasy a zároveň vůbec první prací, kterou autor napsal přímo pro dospělé čtenářské publikum. Jde o temný příběh z lehce orientálního světa, v němž se zlo probudilo v samém středu mocné říše a prostřednictvím sekty mágů ovládlo životy všech obyvatel.
Román Storm Thief (2006) se odehrává ve městě Orokos, jež po celé nedozírné věky pokrývá každý volný prostor na skalnatém ostrově. Měšťané nemají ponětí o tom, co leží za jeho zdmi, a vlastně se o to ani nezajímají. A v srdci metropole se skrývá tajemství, jeho odhalení slibuje právě nalezená mapa.
Chris Wooding má podle všeho nakročeno k úspěšné spisovatelské kariéře, vždyť již teď si srdce čtenářů získal vzácnou schopností vytvořit exotické a poutavé prostředí oživené dobře vykreslenými charaktery. (Tkalci saramyrští)



WebArchiv - archiv českého webu