autor » David Pravoslav Stefanovič
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

David Pravoslav Stefanovič

pohlaví: muž

Život: * 02.05.1988

Národnost: česká

odkazy: 1x [info], 1x [rozhovor]

Životopis: Narozen v průmyslovém městečku Nejdku, kousek od Karlových Varů směrem do hor, kde stále žije, doufaje v brzký přesun pravděpodobně do Prahy. Momentálně student Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, oborů žurnalistika – filmová věda, a publicista na volné noze (časopis Pevnost, internetové servery Sarden, Fantasya).

O díle (nejen u Strak, ale komplet): Prozatím (k lednu 2009) vydány dvě povídky, obě u Strak na vrbě ve sborníku Drakobijci (VIII, IX): Pátá (povídka, balancující na hranici městské fantasy a magického realismu, vyprávějící příběh z alternativního roku 1981 ve světě, kde se hudba spájí s magií. Tři hrdinové, tzv. notmágové, zde na území Prahy prožívají své osobní tragédie v konfliktu s ruskou a českou vládou zastupovaným režimem.) a povídka bez názvu, často označovaná *** (žánrově v podstatě totožná, ačkoli se výrazně lišící použitými výrazovými prostředky, vypráví o autorovi, který se (možná jen v alkoholovém deliriu) propadne do svého vlastního díla, čímž zvrátí rovnováhu celého multiverza, kterou musí za pomoci svých značně kuriózních postav vrátit.).

Výběr z díla je k dohledání na stránkách spřáteleného kolegy Pavla Renčína (www.pavelrencin.cz), stačí se porozhlédnout po autorově přezdívce.

Autor o sobě: Autor o sobě uvažuje jako o existenciálně smýšlejícím beatnikovi/su­rrealistovi, který píše fantastiku, protože se ještě nikoho nezeptal, zda by byl ochoten tyto mrtvé žánry vydávat. Ty přesto tvoří kvantitativní většinu jeho díla, nyní již z části veřejně přístupnou díky výše zmíněným stránkám. Jako autor i jako konzument se vyznačuje vyhýbáním se klasické sf a f (s pár výjimkami) a preferování výrazných literárních experimentů, zvláště pak překračování žánrových omezení. Při psaní se specializuje na krátké útvary, ačkoli by moc rád napsal román (přes několik konceptů to stále nejde, zřejmě všechnu svou sílu v tomto směru vyčerpal mezi 15tým a 17tým rokem života na tolkienovské DrD putovačce).



WebArchiv - archiv českého webu