autor » Arthur Lattenberg
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Arthur Lattenberg

pohlaví: muž

Život: * 28.07.1968

Národnost: česká

Nakladatel a editor (Arla, Saga Šternberk).

Narozen 28. 7. 1968 v Olomouci, ženatý, 2 děti. Již od dětství trpěl přemírou fantazie, kterou začal hasit čtením sci-fi knížek. Po střední škole založil skupinu historického šermu. Zde s mečem v ruce se zájem mírně přehoupnul do žánru fantasy a Conan se stal jeho nejoblíbenějším hrdinou. V dnešní době se poměr sci-fi a fantasy už vzájemně vyvážil a oba dva žánry žijí v jeho duši v naprosté harmonii.

Z lásky ke knihám tohoto žánru, se po pádu komunistických hrází rozhodl pro nakladatelskou činnost. Ta však skončila po pár knihách v hlubokém krachu. V dnešní době se již knihám věnuje opět pouze jako čtenář.

O svém podnikání již dnes vypráví s nadsázkou: Někdy v roce 1990 nebo 91 jsem se seznámil s Karlem Maškem z Orlové, který v té době vydával časopis Fantasy Journal. Měl ten nápad, že by v něm uveřejňoval mimo jiné i povídky českých autorů. Měl i povídku od jistého Juraje Červenáka Oko netvora temnot. Tu jsem si z mnoha povídek vybral a autorovi nabídnul spolupráci. Původně jsme s Karlem Maškem měli Fantasy Journal vydávat společně. Vyšlo ale jen druhé číslo se skvělým heroic fantasy románem od Lin Cartera Thongor a čaroděj z Lemurie. On potom začal vydávat hororový časopis a já šel do knih.

Bohužel jsem o funkci nakladatelství nevěděl naprosto nic. Podle toho mé začátky vypadaly. První knížkou byl Král Kull pod hlavičkou ARLA. V ní jsem docela bezelstně použil překlady pánů Kantůrka a Bronce. Myslel jsem, že když jsou překlady hotové, můžu je bez problémů využít. Můj omyl mi dotyční pánové záhy vysvětlili.

Kniha nebyla zrovna ukázková. Možná proto, abych se od ní distancoval, změnil jsem jméno nakladatelství na SAGA. Ale bez peněz a zkušeností ani nové jméno nepomůže. Domluvil jsem se s Jurajem Červenákem na vydávání serie o Olgerdovi ze Scallbornu. Vyšla první část a jeho už napadnul další hrdina, Tollrander. Tak se Olgerd přetvořil v Gothryna. Vznikly ovšem pouze dvě pokračování z nichž vyšel jenom první díl.

Druhou serií měl být Vlčí věk od Jaroslava Mosteckého. Myslím, že historická fantasy je silnou stránkou tohoto autora. Bohužel vydání knihy se neúnosně prodlužovalo a když konečně vyšla, byl to jenom zlomek z celkového nákladu a ještě v hrůzné kvalitě. Knížky se při čtení rozpadaly a knihkupectví mi je začaly houfně vracet. Byl to kotrmelec jak po technické, tak po finanční stránce. A bohužel i konec spolupráce se zmíněným autorem.

Dále pak vyšly knihy Conan a stíny Hyrthu od Juraje Červenáka, Svět přízračných drahokamů od Jany Rečkové, Půlnoční jezdec od Leonarda Medka a antologie českých autorů Oko netvora temnot.

Byla to však doba, která zrovna nepřála českým autorům. Každý byl žhavý spíše po Davidu Eddingsovi, J.R.R. Tolkienovi a podobných zahraničních velikánech. Proto jsem také volil variantu cizokrajně znějících pseudonymů pro své autory. Nemůžu říci, že by se jim tato varianta líbila ale tehdy to bylo nezbytné. Samozřejmě to dnes může znít neuvěřitelně při zvuku jejich jmen. Ale tehdy byla jiná doba. A i s použitými pseudonymy nebyla prodejnost těchto knih zrovna stoprocentní. Proto nakonec nakladatelství skončilo v dluzích a hanbě.

Ale láska ke knihám a vydávání ve mě zůstala. Proto se v dnešní době snažím začlenit do ebookářské komunity.
Ale to už je docela jiný příběh…



WebArchiv - archiv českého webu