autor » Robert Hugh Benson
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Robert Hugh Benson

pohlaví: muž

Život: * 18.11.1871 † 19.10.1914

Národnost: britská

odkazy: 3x [info]

Jméno Roberta Hugha Bensona není českým čtenářům, zejména starších generací, tak zcela neznámé.

Zatím posledním dílem Roberta H. Bensona vydaným v České republice je kniha „Neviditelné světlo“, která vyšla v roce 1970 v naklada­telství Vyšehrad v znamenitém překladu Vladimíra Pražáka. Je to sbírka kratičkých próz, ve kterých se zvlášť výrazně projevuje jeho literární talent.

Mnohem bohatší vydavatelská činnost při publikování Bensonových děl u nás byla v období mezi dvěma světovými válkami. V té době vyšla v českém překladu řada z jeho děl, která patří k jeho nejvýznamnější tvorbě.

Bensonovy spisy zahrnují v celkem 27 svazcích romány, drobnější prozaické útvary, kázání a eseje. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří romány „Žádných jiných bohů“ (No Other Gods), jež vyšlo u nás v roce 1927, a „Pán světa“ (The Lord of the World) z roku 1913. Nemůžeme nevzpomenout dílo, které má v českém překladu název „Zaklínači“ (The Necromancers) a které bylo u nás publikováno v roce 1921. V této knize se R. H. Benson zabýval škodlivostí okultismu a nebezpečím působení temných duchovních sil. Právě toto dílo se stalo hlavním motivem a popudem pro napsání knihy „Život ve světě nespatřeném“.

Robert Hugh Benson se narodil v roce 1871 jako nejmladší dítě Edwarda Whita Bensona a Mary Sidgwickové. Jeho otec byl ředitelem na známé soukromé internátní střední škole Wellington College a po několika letech se stal prvním biskupem v Truru. Když měl Hugh (jak ho doma oslovovali) 12 let, byl jeho otec jmenován canterburským arcibiskupem. O něco později Hugh získal stipendium do Etonu, kde v té době učil jeho starší bratr Arthur (spisovatel A C. Benson, který mj. napsal slova k písni Land of Hope and Glory (Země naděje a slávy)).

Nakonec Hugh odešel studovat na Trinity College v Cambridge společenské vědy, studia však zanechal a přešel na teologii, když se rozhodl, že se stane knězem anglikánské církve. Za svého pobytu v Cambridge se začal zajímat o veslařství a horolezectví, přičemž horolezectví zůstalo jeho velkým zájmem po celou dobu jeho krátkého života. Od aktivního provozování ho však jeho rodina a přátelé odradili poté, co Hugh prodělal srdeční infarkt během výstupu v Alpách, který podnikl se svým bratrem Fredem, spisovatelem E. F. Bensonem.

V roce 1895 byl Hugh vysvěcen na kněze, působil v londýnské misii a jako kněz v malém farním kostele v Kentu, než byl později přijat do anglikánské obce v Mirfieldu v Yorkshiru. Tady napsal první z řady svých knih, soubor krátkých příběhů pod názvem The Light Invisíble (Neviditelné světlo) . Hugh byl v Mirfieldu šťastný, ale zjistil, že se svými názory stále více přiklání k římsko – katolickému vyznání, jehož nauka a bohoslužby silně zapůsobily na mystickou a uměleckou stránku jeho povahy. V roce 1903, sedm let po úmrtí svého otce, Hugh odešel do Říma, kde byl později přijat jako kněz v římskokatolické církvi.

Hugh zemřel v biskupském paláci v Salfordu u Manchesteru v listopadu roku 1914, poté co během své kazatelské mise na severu dostal zápal plic. V předchozích dvou nebo třech letech ho několikrát postihla angína a několik měsíců před svou smrtí často trpěl velkými bolestmi. V den vyhlášení první světové války nabídl své služby jako vojenský kněz pro vojáky v první linii a po ukončení své cesty do Lancashiru čekal na rozkaz, aby se připravil na odchod do Francie.

Hughovo tělo bylo pochováno na zahradě jeho oblíbeného zámečku Hare Street House…

zpracovano podle: http://www.universe-people.cz/knihy/zivot.htm#HUGH_BENSON

  • FH


WebArchiv - archiv českého webu