autor » John Flanagan
Oblíbenost autora: v Top10 u 19 registrovaných
foto autora

John Flanagan

pohlaví: muž

Život: * 22.05.1944

Národnost: australská

odkazy: 2x [wikipedie], 9x [info], 4x [rozhovor], 1x [web]

Australan John Flanagan (1944) začal svoji profesní dráhu v reklamě, pak se stal spisovatelem a redaktorem na volné noze. Psal slogany pro televizi, propagační letáky, firemní videa a televizní komedie a je jedním z nejplodnějších australských autorů televizních scénářů.

Australský spisovatel, který se věnuje subžánru dobrodružné fantasy pro dospívající mládež. Popularitu i přízeň domácích čtenářů si získal cyklem Hraničářův učeň (2004-), který mu také otevřel dveře do mnoha dalších zemí celého světa.
John Flanagan vyrůstal v Sydney. Už v poměrně raném věku propadl čtení, což mělo za následek, že před ním žádná kniha nebyla v bezpečí. Jen o něco později se začal projevovat i literární talent. Zatímco se jeho spolužáci těžce mořili s esejemi typu: Jak jsem prožil den či Co jsem dělal o prázdninách; on s lehkostí sobě vlastní vytvářel fantastické příběhy plné úžasných dobrodružství. Co na tom, že pro ně učitelé většinou neměli pochopení?
Jeho fantazie a pohotovost ho vynesla i do prvního zaměstnání. Stal se reklamním textařem, což byla zajímavá zkušenost. O krůček blíž k vysněnému cíli stát se spisovatelem pak postoupil, když dostal možnost psát pro televizi. To byla šance, kterou John nemohl propást, a tak se zrodil Flanagan scénárista. I na tomto poli si vedl více než dobře, vypracoval se na pozici jednoho z hlavních scénáristů komediálního sitcomu Hey Dad! Není náhodou, že tento seriál patřil k nejdelším a nejúspěšnějším v historii australské televize. Flanagan tu získal zkušenosti i sebevědomí, aby konečně mohl vstoupit na dráhu profesionálního spisovatele.
To se stalo v roce 2004, když vyšel jeho debut Rozvaliny Gorlanu (2004), dobrodružná fantasy oděná do středověkého hávu, jehož hlavním hrdinou je patnáctiletý Will. Kořeny knihy je však třeba hledat o více než patnáct let dříve, kdy se John pokoušel u svého syna Mika vzbudit zájem o četbu krátkými povídkami. Po dosažení tohoto cíle pak povídky ležely v šuplíku, aby je jednoho dne Flanagan vytáhl na světlo a na jejich základě začal psát román, z něhož se staly Rozvaliny Gorlanu. Na úspěch prvotiny posléze navázal dalšími Willovými dobrodružstvími, jejichž počet už dosáhl čísla jedenáct. Na obzoru se však rýsuje nová série ze stejného světa. A proč ne? Flanagan je autorem, který dokáže čtenáře okouzlit a přimět ho prožívat všechna ta úžasná dobrodružství spolu s hrdiny příběhu. O tom se ostatně mohou přesvědčit nejen fanoušci fantasy. V roce 2009 totiž tento autor vstoupil románem Storm Peak (2009) do světa mystery a detektivky.
John Flanagan bydlí se svou ženou stále v Sydney, a když právě nepíše, můžete ho potkat v přístavu, jak pádluje na kajaku, či na golfovém hřišti.

Zdroj : Fantasya.cz



WebArchiv - archiv českého webu