autor » T. E. Tisovský
foto_autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

T. E. Tisovský

je pseudonym, pravé jméno je Tobiáš Eliáš

Život: * 19.01.1863 † 23.03.1939

Národnost: česká

Tobiáš Eliáš (Tisovský) se narodil ve statku čp. 46. v rodině sedláka Tobiáše Eliáše a Kateřiny, rozené Kvapilové. Svá školní léta prožíval v Českých Heřmanicích a ve Vysokém Mýtě. Absolvoval vyšší reálku v Litomyšli a potom České vysoké učení technické v Praze. Nastoupil krátce do zaměstnání jako chemik v cukrovaru v Městci Králové a v roce 1892 nastoupil k Zemskému finančnímu ředitelství jako účetní revident-kontrolor, později vrchní kontrolní rada a ředitel. V letech 1892 až 1910 pracoval na finančním úřadě v Táboře a až do penzionování v Praze. Potom žil v Sadské ve své vilce, kterou nazval „Tisová“.

V roce 1923 byl T. E. Tisovský jmenován čestným občanem tisovské obce, v dubnu 2008 mu byl u rodného domu čp. 46 v Tisové odhalen pamětní kámen. Pohřben je v rodinné hrobce na hřbitově v Sadské.

Napsal řadu knih pro děti, mimo jiné např. Podivuhodná cesta nezbedy Petra s divokými husami (1911), která je českým ohlasem díla švédské spisovatelky Selmy Lagerlöfové Podivuhodná cesta malého Nilse Holgersona s divokými husami. Nebo Potulný kominíček (1920) o obživlé dřevěné figurce kominíčka, který se vydá na potulku světem.



WebArchiv - archiv českého webu