autor » Pavel Fritz
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Pavel Fritz

pohlaví: muž

Národnost: česká

odkazy: 2x [info], 1x [rozhovor]

Pavel Fritz je profesí biolog, vydělávající si na chléb mezi přístroji (či spíše papíry) virologické laboratoře. Rovněž je chronický Pražák, zřídka překračující hranice rodného města.

Zájem o fantastiku jej provází od dětství, avšak s psaním započal až ve středním věku. Na poli scifi počítá ke svým vzorům Stanislava Lema, na poli fantasy ságu Amber od Rogera Zelaznyho. Prvním počinem vzešlým z jeho dílny byl scifi román Letka 307 (2012, Straky na vrbě), válečný deník stíhacího pilota Johna Cardery, svádějícího boje v záludném vícerozměrném hyperprostoru, kde psychická zátěž představuje stejně nemilosrdného protivníka jako nepřátelští letci.

Druhý román s pracovním názvem Stín stříbrné smrti je čistokrevnou fantasy popisující osudy tří kouzelnických učňů, kteří se nečekaně ocitají „na dešti“ a svádějí urputný zápas o holé přežití. Text doposud nevyšel, mimo jiné proto, že práce na druhém (závěrečném) dílu stále váznou.

Třetím románem v pořadí je hard scifi Přístav u řeky Styx (2015, Straky na vrbě). Děj sleduje pohnuté osudy desetičlenné expedice, zkoumající podzemní oceán na Jupiterově měsíci Europě, přičemž ambicí bylo zasadit dramatický příběh do vědecky realistického rám­ce.

Prozatím poslední z autorových výtvorů představuje sbírka Bestie a jiné povídky, žánrově kombinující scifi a horor, která na podzim 2015 procházela závěrečnými korekturami. A plány do budoucna? Nejasně se rýsuje scifi román ze vzdálené budoucnosti Kam plují Harmy, jednoznačnou prioritu však má druhý díl fantasy o mladých kouzelnících s pracovním názvem Píseň rudých panen.

in: Přístav u řeky Styx, medailon autora



WebArchiv - archiv českého webu