autor » Mark Greaney
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Mark Greaney

pohlaví: muž

Život: * 00.00.1967

Národnost: americká

odkazy: 1x [web], 23x [info], 1x [wikipedie], 5x [rozhovor]

Mark Greaney vystudoval mezinárodní vztahy a politologii a věnuje se studiu zpravodajské činnosti se zaměřením na organizovaný zločin. Je autorem publikací Šedý muž, V cíli a Balistika. Při shromažďování materiálů k těmto knihám procestoval sedm zemí a cvičil se bok po boku s vojáky a policisty ve střelbě, polním zdravotnictví a boji zblízka.


Americký autor špionážních thrillerů spolupracoval s Tomem Clancym, spnil si tak svůj sen. Slavný je však i bez toho…

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy, což se mu později hodilo v literární kariéře. Původně pracoval jako číšník, zatímco po večerech psal válečný thriller z Bosny. Ačkoli se literárnímu agentovi návrh líbil, připadal mu neprodejný. Ale povzbudil Marka k dalšímu psaní. Rukopis k prvnímu dílu Šedého muže už „prodejný“ byl. A to do té míry, že Mark mohl nechat práce a začít psát na plný úvazek, získal totiž smlouvu na další tři knihy. Série se špičkovým zabijákem Courtem Gentrym má nyní už 10 dílů a Netflix do hlavní role obsadil Ryana Goslinga.

Coby velký obdivovatel špionážních románů Toma Clancyho byl nesmírně poctěn, že mohl s autorem spolupracovat na jeho třech posledních knihách ze série Jack Ryan. Po Clancyho smrti napsal s pověřením rodiny další 4 pokračování.

Jediný autorův samostatný román je Red Metal, spolupracoval na něm s podplukovníkem Ripleym Rawlingsem. Ale opět to vypadá, že půjde o sérii, nakladatelství chce další díl.

Markův samostatný příběh o skupině žoldáků Armored, zpracovaný původně jako audio dramatizace, se právě natáčí v produkční společnosti Michaela Baye.

V rámci průzkumu ke svým knihám Mark procestoval řadu zemí, navštívil Pentagon, vojenské základny i zpravodajské agentury a zúčastnil se různých výcviků, aby uměl střílet, ošetřovat zraněné na bojišti nebo bojovat zblízka. Žije v Memphisu v Tennessee a když nepíše, věnuje se rodině a nevlastním dětem.

Zdroj: Centrum DETEKTIVKY (https://www.centrum-detektivky.cz/)



WebArchiv - archiv českého webu