kniha » List od Nimrala a jiné příběhy
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 28
hodnotilo: 34
84%
Koupit knihu:
Minotaur
List od Nimrala a jiné příběhy

J. R. R. Tolkien

List od Nimrala a jiné příběhy

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Tulák Rover

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Argo (web) 2008

odkazy: 1x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: List od Nimrala a jiné příběhy

Sedlák Jiljí z Oujezda je typická tolkieonovská postavička – obyčejný chlapík, uvyklý pomalému a pohodlnému životu, nevyhledávající cokoliv mimořádného. Přesto se takřka proti své vůli stane hrdinou – když do kraje, kde žije, zabloudí obr, zažene ho kovář výstřelem z muškety, a sousedé ho oslavují jako svého zachránce. Ta zvěst se donese až ke králi. Dekoruje kováře mečem, s nímž se kovář nakonec musí postavit drakovi.

Ve Velké Lesné se co dvacet čtyř let koná slavnost pro děti, při které se peče obrovský dort. Kuchař nalezne ve staré kořence hvězdičku a spolu s dalšími „poklady" ji do dortu zapeče, aby ji některé z dětí našlo. Sní ji kovářův synek, a když vyroste, hvězda se stane jeho vstupenkou do Čarovné říše, do které pak volně vchází a setkává se s jejími obyvateli – dokud nenastane čas hvězdu zase předat některému z dětí.

Nimral je malíř, který jen pro své potěšení věnuje veškerý volný čas a energii malbě jediného stromu, pečlivě vykresluje každý jeho list, aby zachytil jeho jedinečnost a krásu. Jenže od jeho díla ho neustále cosi odvádí a brání mu je dokončit. Nakonec musí podstoupit neodkladnou cestu, kterou už dlouho odkládá, a zanechat obraz rozpracovaný. Cesta ho však nakonec zavede do země Stromu a Lesa, kterou vlastně dobře zná…

Příhody Toma Bombadila je soubor šestnácti básní hobití Červené knihy. V některých se objevuje přímo Tom Bombadil, tajemná bytost, se kterou se setkává Frodo a jeho přátelé ve Společenstvu prstenu, ale i ostatní se tak či onak vztahují ke Středozemi.

Tulák Rover je mladý pes, kterého rozzlobený čaroděj promění v hračku. Rover pak putuje na Měsíc i pod mořem, aby kouzelníka našel, protože jen on ho může proměnit zase v opravdového psa.

 

Externí odkazy:

[recenze] Diera - literárny kútik (Janko)



WebArchiv - archiv českého webu