kniha » Temný déšť
má v knihovně 20 | antikvariát
hodnotilo: 14
47%
Temný déšť

Conor Corderoy

Temný déšť

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Dark Rain
originál vyšel: 2006

vydání: Mladá fronta (web) 2008

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | * 16.03.2009 08:05

ta * je za námět. děsivá budoucnost, kdy část planety je 30 let zalévána deštěm, část stejnou dobu sušena. ale tady to zajímavé končí. zpracování námětu, překlad a redakce (kniha má odpovědného i jazykového redaktora; oba by měli být vyhozeni z MF) je brakózní. příběh je dosti průhledný (po 50 stranách jsem uhodl pointu) a alogický. korunu tomu nasadil překladatel (přeložit např. senior lecturer jako služebně starší přednášející je zločin) a oba redaktoři (kniha se hemží větami beze smyslu a gramatickými chybami). vyhozené peníze.

LordSnape  | *** 31.08.2011 10:04

Pravda, překlad byl celkem odbytý, některé věty nedávaly vůbec smysl, tolik gramatických chyb aby člověk pohledal, ale ze všeho nejhorší je, že 15 stran textu chybělo a místo něj se opakovaly stránky z předchozí kapitoly včetně číslování stran! Za to ale autor nicméně nemůže a kolikrát jsem si říkal, jestli jsou korektoři v MF tak tupí, nebo to prostě odflákli. Jinak ale mě námět i čtení bavilo, až na pár zatraceně zbytečných kospiračních teorií jednotlivých skupin příběhu. Kdyby se jednalo o ucelenou detektivku, zřejmě by to dopadlo lépe… (Hodnocení je přímo umérné pořizovací ceně 49,–)

honajz  | *1/2 13.07.2012 07:02

Nevím, nakolik za to může překlad, ale kniha mi nesedla jako celek – nedokáže navodit atmosféru prostředí, chybějí popisy míst, kde se hrdina pohybuje, a vlastně ani o hrdinovi toho moc nevíme, kromě třídního zařazení. detektivní motiv sám o sbě je hodně slabý. Tohle je spíš školní pokus o temnou noir detektivku v budoucnosti (kde samozřejmě musí pršet, aby toé bylo temné), ale jen školní a amatérský. Proč tohle někdo vydává (a já čtu)?

Madam Brbla  | ** 06.12.2012 21:10

Pokud si pamatuju, ke koupi knihy mě před lety přiměly nadšené ódy na Amazonu – tímto posílám nekritickým zahraničním čtenářům pohrdavé odplivnutí. Když se začala objevovat hodnocení tady, pochopitelně mi vzala chuť se do románu pouštět. Ale tento týden jsem předpokládala dlouhé čekání na lékařské vyšetření a to je ideální doba, dát šanci špatné knize (budu číst cokoliv, jen mě nenuťte čučet na omšelé zdi čekárny a otrávené ksichty ostatních pacientů).
Zpočátku jsem nevnímala žádné zásadní problémy: chyb v textu bylo přiměřeně, atmosféra světa zkrápěného věčným deštěm docela ušla, zápletka nebyla třeskutě nápaditá, ovšem s ohledem na to, jak dávno jsem naposledy četla nějakou sci-fi kriminálku, byla jsem ochotná spokojit se i s průměrem. Trochu mě štvala zastarale působící technika (to odpouštím starším dílkům, tohle bylo vydáno v roce 2006) a uvítala bych například vysvětlení pojmu G-auto (gravitační to není, má to kola a pneumatiky plněné vzduchem). Přes výhrady a problémy se soustředěním se mi četlo relativně dobře. S přibývajícím počtem stran, řekněme někdy v polovině, se začaly množit nejen stupidity v ději, ale také již tolikrát avizované hrubky. Korektoři se totiž na čtení evidentně vys…prdli a ten „zatracený“ texťák označuje pouze nesmyslná slova, nerozezná už, pokud věta nedává smysl třeba díky tomu, že bylo pozměněno nebo vypadlo písmenko (objal – objel, vypadal – vypadl, oběhla – uběhla a podobně). Kdyby lékaři a architekti přistupovali k práci stejně poctivě a zodpovědně, jako redaktoři „Temného deště“, bylo by hrobnictví nejvýnosnějším byznysem.
Připočtěte si k tomu mé nutkání začít v dětinsky dementním finále románu frustrovaně mlátit hlavou o desku stolu a možná se podivíte, proč jsem v hodnocení tak štědrá. Úvodní třetina zkrátka nebyla špatná, měla potenciál, který se autorovi za vydatné pomoci redakce Mladé fronty podařilo spláchnout do sanitární keramiky… a ne, nemyslím tím umyvadlo. 39%



WebArchiv - archiv českého webu