kniha » Příběh služebnice
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 27
hodnotilo: 36
85%
Příběh služebnice Více vydání = více obálek.

Margaret Atwood

Příběh služebnice

Kniha vyšla i pod názvem:
Príbeh služobníčky
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Příběh služebnice
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - antiutopie - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Handmaid's Tale
originál vyšel: 1985

vydání: Epos 2001; BB art (web) 2008; Argo (web) 2017

odkazy: 1x [film], 5x [recenze], 2x [seriál], 2x [ukázka]


SERIE: Příběh služebnice
[1] Příběh služebnice
[2] Svědectví
Informace / Anotace ke knize: Příběh služebnice

Antiutopie Příběh služebnice, která patří k vrcholům tvorby Margaret Atwoodové a opět prokazuje autorčino úsilí ověřit schopnost hrdinek přežít navzdory nejzoufalejší situaci, se dočkala nominace mezi šestici kandidátů Bookerovy ceny 1986 a o rok později vybojovala Cenu Arthura C. Clarka. Do filmové podoby s Natashou Richardsonovou v hlavní roli román roku 1990 převedl režisér Volker Schlöndorff podle scénáře Harolda Pintera.
Mladá žena, která se teď nedobrovolně jmenuje Fredova a jejíž pravé jméno se nikdy nedozvíme, nosí červené roucho symbolizující její úděl a chlopně přes oči, jimiž nemá zahlédnout, jak je svět kolem ní přitažený za vlasy. Byla totiž převychována a soustředí se výhradně na svůj „úkol": umístěna do domu ve čtvrti mocipánů, za jejímiž reáliemi poznáváme staroslavný Boston, slouží v roli služebnice vyšším zájmům Republiky Gileád, jejíž populační křivka byla drasticky ochromena ztrátou plodnosti. Sociální inženýři klerofašistického státu se s tím rozhodli bojovat na starozákonní způsob a nutí zbytek plodných žen, aby příslušníkům elity přiváděly na svět dítě, které už jako biologické matky nikdy neuvidí.
Autorčina pochmurná vize Spojených států blízké budoucnosti přivádí na scénu nejen mravní katastrofu v drastických všedních rozměrech, ale především osamělý hlas ženy toužící po nezvěstných blízkých, odňatých vzpomínkách, ztracené sebeúctě, svobodě volby i obyčejném štěstí založeném na hodnotách, které nevymaže ze světa ani sebezvrhlejší režim. V atmosféře, v níž je stále cítit duch její nešťastné předchůdkyně a která je o to drásavější, že v nepřirozeném běhu věcí mohou být podobných osudů tisíce, pořizuje Fredova zpověď pro ty, kdo ji snad jednou uslyší.
V alegorické narážce na Chaucera se tak spisovatelce podařilo vytvořit technicky neokázalý, zato působivý příspěvek k tradici literárních antiutopií 20. století, jaké v „krásném novém světě" bez citu, chuti a zápachu pěstovali Orwell, Huxley či Golding – a zjistili přitom, že když se kácí les, létají třísky, jenže jako v každé totalitě z toho profitují pouze někteří.


Jiné ocenění :
1986 – Man Bookerova cena – nominace – shortlist
1987 – SF Chronicle Award – Novel – 3. místo
1987 – Locus Poll Award – Best SF Novel – 4. místo
2012 – Locus Poll Award – Nejlepší sci – fi román 20. století – 38. místo


 

Externí odkazy:

[film] ČSFD film z roku 1990
[recenze] Neviditelný pes (pagi)
[seriál] ČSFD seriál z roku 2017 - 2020
[recenze] Fandom.sk (Rastislav Weber)
[ukázka] XB - 1
[ukázka] XB - 1 - audiokniha
[recenze] Fantasya.cz (Ladislav Svatoš)
[recenze] Naposlech.cz (Klára Smolíková) - audiokniha
[seriál] SerialZone.cz - seriál z let 2017 - 2020
[recenze] Fandom.sk (Erika Ena Adamcová) - audiokniha



WebArchiv - archiv českého webu