kniha » Příběh služebnice
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 27
hodnotilo: 36
85%
Příběh služebnice Více vydání = více obálek.

Margaret Atwood

Příběh služebnice

Kniha vyšla i pod názvem:
Príbeh služobníčky
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Příběh služebnice
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - antiutopie - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Handmaid's Tale
originál vyšel: 1985

vydání: Epos 2001; BB art (web) 2008; Argo (web) 2017

odkazy: 1x [film], 5x [recenze], 2x [seriál], 2x [ukázka]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 23.03.2009 08:00

totalita, ponížení, mezilidské vztahy. takhle stručně by se dal charakterizovat námět knihy. alternativní historie spojená s antiutopií popisující vznik a fungování křesťanského fundamentalisticky orientovaného režimu. pokřivování vztahů, ponižování jako nástroj moci, dekadence a odboj. drsné čtení, rozhodně žádná červená knihovna ;)

Dilvermoon  | ***** 28.02.2011 09:16

Pokud by v roce 1950 byl sepsán román, ve kterém by přímá účastnice popisovala neskutečný rozměr, dokonalou organizovanost, technickou zajištěnost a ideologickou propracovanost holocaustu a to celé z vlastní zkušenosti, jednalo by se o antiutopii? Rozhodně ne. Ale co kdyby se s ním vrátila zpět v čase třeba do roku 1899 a tam ho vydala? To už by byla antiutopie zcela jistě. A přesně tak na mě působí Příběh služebnice. Na rozdíl od jiných antiutopií není v románu jediný fantastický prvek s výjimkou radikální změny režimu (možná úplný závěr, ale i to je sporné). Vše v totalitním státě se děje ve znamení Víry, kterou musí dodržovat všichni, i když ženy jsou na tom nesrovnatelně hůře, zbaveny majetku a identity a většinou používány vyloženě účelově. Děj přeskakuje v čase, postupně se dovídáme další a další podrobnosti z minulého, normálního života vypravěčky, o nových poměrech ve státě, o komolení bible pro účely nové ideologie…i o ma­ličkostech, kterých se Fredova chytá a které jí dodávají spojení s minulostí. Musím říci, že jsem z knihy dost nadšen, vyprávění deníkovou formou mě pohltilo, ale uznávám, že ne každému tento styl musí vyhovovat. K překladu mohu říci jen tolik, že se velice dobře čte, věty hladce plynou bez podezřelých míst.

idle  | ****1/2 01.12.2015 12:55

Spojené státy se proměnily – nebo aspoň ta část, kterou hrdinčinýma očima vidíme. Ve jménu víry, bezpečnosti a kdoví čeho ještě ženy přišly o většinu svých práv a byly rozkastovány do rolí, nesmějí číst a pokud možno ani mluvit. Muži jsou na tom o něco lépe, ale ani oni zdaleka nemají tolik volnosti, kolik předtím.

Děsivé je, že většina příběhu (prokládaného napřeskáčku vzpomínkami na to, co se bylo dříve) se odehrává jen tři roky po takhle zásadní změně – všichni si ještě musí pamatovat dřívější uspořádání a přesto, zdá se, už přijali nový stav věcí jako ten jediný správný.

Rozhodně stojí za přečtení.

jirikk  | ***** 25.01.2018 18:25

Fenomenální román kanadské prozaičky, první vydání jsem nepochopitelně minul. Naštěstí Argo tuto klasiku (originál už 1985!) vydalo znovu a dostal jsem tak šanci Gilead navštívit. Atwoodová skvostně buduje atmosféru, před jejím mistrovstvím, s jakým naprosto nenásilně a zároveň přesvědčivě popisuje svět diktatury i to, co mu předcházelo, zde nezbývá než hluboce smeknout. V oboru dystopie nepřekonatelné.

Madam Brbla  | ****1/2 09.04.2018 21:16

„Příběh služebnice“ mě šoupnul do víru emocí a zbavil slov. Opravdu nevím, co napsat k této sugestivně podané, prapodivné totalitě, jak vyjádřit záplavu dojmů. Jde o velmi ponuré a zvláštně nostalgické čtení, ve kterém je nouze o naději v lepší zítřky. Vzpomínky na obyčejný život předtím (než na území USA náhle vznikl Gilead s jeho šílenými pravidly) působí, jako když hustou mlhou pronikne sluneční paprsek… rychle se však ztratí v bezútěšné šedi a zanechá vypravěčku v odevzdaném stavu – bez víry v budoucnost. Děj je na vedlejší koleji, tady hrají prim pocity a neveselé přemítání na různá témata osobního i globálnějšího rázu.
Kniha mi svým stylem přišla určená spíše pro ženy, tím však nevylučuji její schopnost zaujmout muže – tomu svému bych ji ovšem nedala, chcípnul by nudou už před dvacátou stránkou. Já se myšlenek na „Příběh služebnice“ asi hned tak nezbavím, přesto nemohu hodnotit plným počtem hvězdiček: několik pasáží mě neoslovilo a konec je na můj vkus otevřený až příliš. Těch zdejších 91% odpovídá kvalitě díla.

stimílek  | ***** 22.09.2018 19:21

Výjimečně se dostanu ke knize díky televizi. V případě Příběhu služebnice se to stalo. Kniha, která stojí za přečtení, i když nejste zrovna fanoušek SF. Seriál je úžasný, knížka taky, film o poznání slabší.



WebArchiv - archiv českého webu