kniha » Klubko nářků
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 20
hodnotilo: 9
90%
Koupit knihu:
Minotaur
Klubko nářků

Chris Wooding

Klubko nářků

série: Utkaná cesta
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - dark

originální název: The skein of lament
originál vyšel: 2004

vydání: Triton (web) 2008


Komentáře:
Gaarq  | **** 22.07.2012 17:05

okouzlení příběhem, které mě pohltilo u první části, nějak během čtení druhého dílu vyprchalo. co zůstalo, to je požitek ze solidního řemesla, a dobrého a promyšleného příběhu. rozjezd je velmi, velmi pomalý, ale závěr má švunk a přináší spoustu zvratů a skvělý materiálu k finále. čím víc to člověk čte, tím víc vidí, že autor tak úplně pro mládež psát nepřestal, je často dosti polopatický a vykrádání naší historie je příliš zřetelné. ale metafory v díle obsažené jsou dobré a dávají dílu další rozměr (vztah mezi tkalci a sabatity, politika říše, vztah mezi společnostmi obou kontinentů atp.) inu, extatickým nadšením jsem už sice neskákal, ale přečetl jsem velmi kvalitní fantasy, které se daří vybřednout z moderní tradice plytkého vykrádání jak tolkiena, tak i howarda.

Madam Brbla  | ****1/2 26.03.2017 22:06

Docela jsem se těšila na návrat do Saramyru a navzdory rozvláčnější první polovině opět šlo o návštěvu nevšední, plnou dobrodružství, intrikování, soubojů, bitev i nenásilných úvah na téma lidskost, civilizace, životní hodnoty atd.
Děj se odehrává pět let po událostech z prvního dílu, hrdinové dospívají, jejich charaktery se zaostřují, přibývá také několik nových zajímavých hráčů. Nikdo nemá zaručenu nesmrtelnost. Příběh sice podléhá fantasy klišé o boji Dobra proti Zlu, ale ve skutečnosti se jedná o střet různých odstínů šedi, čistě bílá je zastoupena minimálně. Chris Wooding píše velmi chytlavě, dokáže vytvořit atmosféru, zprostředkovat silné dojmy a vyhnout se patosu. Dějových linií je více, což obvykle znamená, že na sebe jedna strhává pozornost a zbylé bývají do počtu. Svým způsobem je tomu tak i v “Klubku nářků”, ovšem ani jedna z rozvětvených nitek vyprávění mi nepřipadala vyloženě nudná. Pokud bych měla něco vytknout, pak snad až příliš detailní popisnost v určitých pasážích. Také mě trochu mrzí, že s postavami úplně “nedýchám”. Jsou tedy po psychologické stránce celkem dobře vypracované, ale nikdo mě vyloženě nevzal za srdce ani hrubě neznechutil.
U českého vydání je na místě zkritizovat nedbalé korektury – s ohledem na množství slov není pár desítek chyb a překlepů až taková hrůza, nicméně dojem z dobrého autorova řemesla i překladatelské práce to poněkud kazí. Co dodat závěrem? Výborná, netradiční fantasy a dost mě štve má chatrná angličtina, díky které budu poslední díl číst asi nepěkně dlouho. 85%



WebArchiv - archiv českého webu