kniha » Jméno větru
v Top10 7 | chce si přečíst 17 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 45
hodnotilo: 99
87%
Jméno větru Více vydání = více obálek.

Patrick Rothfuss

Jméno větru

Kniha vyšla i pod názvem:
Meno vetra
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Kronika Královraha
díl v sérii: 1

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Jméno větru I, Jméno větru II

Kategorie: fantasy

originální název: The Name of the Wind
originál vyšel: 04/2007

vydání: Ikar (SK) (web) 2008; Triton (web), Argo (web) 2012; Triton (web), Argo (web) 2014; Argo (web), Triton (web) 2015; Triton (web), Argo (web) 2017; Aktuell (web) 2018

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ***1/2 19.10.2010 21:45

Túto knihu som prečítal druhýkrát, tentoraz v slovenčine, keďže som si ju raz v akciovej cene kúpil. Musím povedať, že nie som tak spokojný, ako by som bol, keby som vlastnil české vydanie. Obálka sa mi nepáči, tie, ktoré sú použité na českom vydaní sú omnoho krajšie. Vydanie v jednej knihe síce chválim, no nemusela to byť tak obrovská a ťažká tehla (písmo mohlo byť menšie, okraje užšie). Preklad nie je zlý, bez prečítania českého od Jany Rečkovej by som ho asi nekomentoval (s výnimkou redakčnej práce, ktorá mohla byť lepšia…), ale slovenský príbeh kráľovraha nemá poetickú príťažlivosť prekladu českého. Pri čítaní som si pripadal akoby som jedol kurča bez soli. Skrátka, nefrflite na české rozdelené vydanie – to je robené s láskou k fantastike – knižky sú skladnejšie, krajšie a v naozaj kvalitnom preklade. V hodnotení preto zrážam 10%.

Erik1131  | ***** 08.03.2012 14:16

Kniha je perfektná. Štýl písania taktiež. Nesúhlasím s predchádzajúcim komentárom. České vydanie som síce nečítal, ale aj tak mi prídu verše dosť poetické. Obálka je z originálu a je pekná, tajomná a človek si hovorí o čo tam asi pôjde. Vidí názov knihy a k tomu zahalenú postavu… skvelá obálka Na začiatku som mal problém sa začítať, ale netrvalo to dlho. Príbeh je zábavný, miestami smutný ale hlavne ma bavil.

Belquerst  | ***** 16.10.2012 20:04

Spočiatku som po tejto knihe siahal s rešpektom, neznámy autor, nikde žiadne veľké recenzie, či reklama.. po prvých 30 stranách som sa nato vykašľal a knihu na pol roka odložil. Potom prišla choroba a ja som nevedel, čo robiť, tak som si ju vzal a prelúskal nudný a nič nehovoriaci úvod. A potom to prišlo. Perfektný príbeh, ktorý má skvelý spád, krásne opísané postav. So zatajeným dychom som čakal, čo zas Kvothe vyvedie, či sa dostane na univerzitu… Od knihy som sa nevedel odtrhnúť a stala sa mojou najobľúbenejšou. Každému, kto má rád fantasy a chce pauzu od elfov, drakov a trpaslíkov, ju odporúčam.

michalb  | ****1/2 05.08.2013 13:24

Velmi mile prekvapeni. Kdybych to mel shrnout do jedne vety asi bych rekl „lepsi Harry Potter“, coz je, uznavam, velke zjednoduseni. Autor je dobry vypravec a umi hezky vystihnout emoce postav. Dialogy jsou krasne, zabavne. Nektere sceny jsou az…magicke. Cloveka to proste uplne zahreje. Pribeh vtahne do deje, clovek Kvothemu musi drzet palce a pri kazdem zvratu trne, jak to dopadne. Moc se mi libi, jak zde autor udrzel tempo pribehu. Diky Kvotheho situaci zvraty nepusobi strojene a ackoli se v druhe pulce knihy toci porad okolo toho sameho, prislo mi to nenasilne a uveritelne. Cele to ma takovy mirny nadech pohadky, ale v teto knize to vubec nepusobilo nepatricne – mozna prave naopak.

jethro.tull  | **** 27.02.2015 14:06

Tuto knihu jsem začal číst asi před třemi lety. Líbil se mi název knihy i obálka. Po pár desítkách stran jsem knihu odložil, protože jsem se nemohl začíst a příběh mě nebavil. Tak jsem se knihy, vlastně knih – jednalo se o to vydání ve dvou svazcích, zbavil. Nyní jsem se ke knize vrátil a byl jsem odměněn. Po přečtení těch 640 stran převládá ne přímo nadšení, ale velice příjemný pocit. Jedná se o velmi zdařile napsaný příběh, který po překonání těch prvních pár desítek pro mě kritických stran nádherně rozkošatěl a vtáhnul mě do sebe. Zaujala mě i forma příběhu, orámovaná příhodami v hostinci a přerušovaná rozhovory s Kronikářem, a také jazyk. Nejsem schopen posoudit nakolik je to dílo autora a nakolik překladatele, takže budu vycházet z předpokladu, že občas vzletný, občas básnický jazyk plný fantazie, občas strohý jazyk s prvky vulgarismů a dialektu použil sám autor a překladatelka to nezkazila, naopak vystihla onu jazykovou různorodost a převedla ji schopně do češtiny. Myslím, že i to byl důvod, proč mě kniha tak zaujala.

seelya  | ***** 26.04.2015 15:03

„Kvothe vyrastá v spoločnosti kočovných umelcov. Šťastné detstvo ukončí nepochopiteľná vražda jeho rodičov a všetkých, ktorých mal rád. Túžbu pomstiť smrť blízkych potláča potreba vyrovnávať sa s nástrahami bežného života.“ Keď si človek prečíta tento krátky popis, prvé čo mu napadne bude: ďalší chudák, ktorý prišiel o niečo dôležité (rodina, láska, zmysel života…) a teraz sa chce pomstiť. Vo svojej ceste za pomstou sa samozrejme naučí bojovať, kúzliť, vyrábať čarovné predmety etc., a to buď sám, alebo mu pomôže tajomný majster, pričom toto umenie zvládne na úrovni „dokonalý“, prípadne „takmer dokonalý“. Následne vystopuje osobu, ktorá je za jeho stratu zodpovedná, pomstí sa a hurá, žije šťastne až do smrti. Proste klišé ako remeň…

Lenže meno vetra je v tomto smere iné. Darmo je hrdina neskutočne talentovaný, keď nemá rodinu ani nikoho, kto by mu pomohol, musí sa o seba starať sám. Zabudnite na to, ako nájde svojho budúceho učiteľa a naučí sa všetko potrebné – dosť starostí bude mať len s tým, aby prežil a naučil sa veci potrebné k tomu, aby sa ako-tak mohol pretĺkať životom. Zlom príde niekedy v polovici knihy, keď sa Kvothe dostane na univerzitu, ale ani tam nepríde zázrak, ktorý šmahom čarovného prútika vyrieši všetky jeho problémy – akurát je konfrontovaný s tvrdou realitou a zisťuje, že Chuck Norris sa z človeka nestane len tak, a to ani v prípad, že ste hlavným hrdinom fantasy knihy. Meno vetra proste nie je jeden z tých príbehov, kde sa hlavný hrdina zmení na takmer poloboha a všetko zvládne ľavou zadnou. Ak máte radi tento typ kníh, Meno vetra nie je pre vás.

Najväčší klad tejto knihy (okrem toho ako sa vyhýba typickému klišé ohľadom tohto druhu kníh) je štýl písania – áno, počula som, že český preklad je lepší, ale keďže som ho nečítala, tak to neviem posúdiť. V každom prípade sa mi slovenský preklad páči – ten štýl rozprávania je až poetický. Dej síce plynie dosť pomaly a keď je človek na konci, tak si uvedomí, že od druhej polovice knihy bol progres minimálny, ale v konečnom dôsledku to nevadí. Slabšou stránkou môžu byť postavy – nemajú až takú hĺbku, ako by mať mohli, lenže vzhľadom na to, že kniha je písaná z pohľadu prvej osoby a hlavný hrdina popisuje dej svojimi očami sa to dá pochopiť – prezentuje ostatných tak, ako ich vidí on sám. Je toho viac, ale najlepšie knihy v sebe majú niečo, čo z nich robí to, čím sú, ale nedá sa to vysvetliť. V každom prípade považujem túto knihu za jednu z najlepších vo fantasy literatúre.

Rezaria  | ****1/2 20.04.2016 23:03

Začátek vyprávění, první den. S Kvothem se setkáváme prakticky už s jako vysloužilým hrdinou a schovávajícím se vrahem. Jenže je nalezen Kronikářem a donucen vyprávět svůj příběh. Tak to vezme z gruntu, začne úplně od začátku, u svého původu kočovníka a pro ten den skončí u svých univerzitních patálií. Vyprávění střídají mezihry ze současnosti z hostince seznamující i s dalšími postavami. Rothfuss vše krásně poeticky vypráví (i když podíl na tom má i překladatelka) a tak stránky i čas příjemně rychle ubíhají. Není to nijak přelomové, ani zásadní čtení, ale vážně mě to bavilo.

kedlubajz  | ***** 09.08.2016 12:31

Famózně čtivé inteligentní dílo, kterému vůbec nevadí, že se vzpírá klasickým akčním fantasy vzorcům vyprávění. Ústředním motivem je krása. Autor ji hledá v každé chvíli, poeticky se rochňá ve zdánlivě všedních pasážích. Má úžasný cit pro jazyk (pozdrav překladateli). Kniha tak působí místy až impresionisticky (dovedeno do dokonalosti ve Strachu moudrého muže). I přes důraz na hlavního hrdinu působí živě a realisticky i všechny vedlejší postavy (z nichž některé jsou skutečnými perlami – Auri, Elodin). Kniha zaujme i svou velmi promyšlenou strukturou, která přímo volá po hledání různě roztroušených vodítek. První díl jednoznačně graduje na univerzitě. Pasáže ze „současnosti“ (včetně úplného začátku) jsou obecně trochu slabší. Největší slabinou knihy je ale fakt, že závěrečný díl trilogie dosud nebyl napsán (a autor zrovna nepřekypuje v tomto směru aktivitou).



WebArchiv - archiv českého webu