kniha » Bajky barda Beedleho
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 56
Bajky barda Beedleho Více vydání = více obálek.

Joanne Kathleen Rowling

Bajky barda Beedleho

Kniha vyšla i pod názvem:
Rozprávky barda Beedla
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Knihy k sérii Harry Potter
díl v sérii:

Tato kniha je částí i jiných knih: Bradavická knihovna

Kategorie: fantasy - povídková sbírka - pro děti a mládež

originální název: The tales of Beedle the Bard
originál vyšel: 2007

vydání: Albatros (web) 2008; Ikar (SK) (web) 2008; Albatros (Albatros Media) 2017; Albatros (Albatros Media) 2018; Albatros (Albatros Media) 2022; Ikar (SK) (web) 2023

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Julianne  | ***1/2 01.01.2009 18:25

Ač je morální ponaučení z každé povídky nad slunce jasné, kupodivu z nich netrčí jako pěst na oko, jak to obvykle bývá v jiných současných dílech. Naopak; dalo by se říci, že k Bajkám barda Beedleho (a obecně k tomuto žánru; koneckonců, bajka má mít nějaký naučný závěr) patří jako slunce a voda k životu. Knížka příjemně osvěží tradici bajek, navodí až nostalgickou atmosféru a možná čtenáři i připomene dětství. Asi nejlepší z pěti povídek je Příběh tří bratří, alegorie o hledání vítězství nad smrtí.

Jakub Ehrenberger  | **** 14.11.2009 00:26

Do své rozšiřující útlé knížky k celosvětově úspěšné knižní sérii o kouzelníkovi Harry Potterovi umístila jeho stvořitelka, britská spisovatelka J. K. Rowling, pětici kouzelnických pohádek, z nichž jedna zazněla už v jejím posledním románu. Kromě toho, že magie je v těchto bajkách brána jako samozřejmá věc, se tyto příběhy v mnohém neliší od těch klasických mudlovských, které známe všichni. Pro fanoušky série jsou tím největším lákadlem osobní poznámky bradavického ředitele Albuse Brumbála ke každé z pěti bajek. Právě ony drobné narážky na události z kouzelnického světa jsou pro každého fanouška možná tím nejcennějším z této knihy. V knihovně čtenáře Potterových dobrodružství by Bajky barda Beedleho určitě neměly chybět, protože opět o trošku prohloubí čtenářovy znalosti o Harryho světě.

Safirentwiluea  | ****1/2 01.07.2010 12:26

Velmi originální a důvtipné bajky, které mohla vymyslet jen Ona. S nimi se znovu ocitáme v dětství a nic nám v tom nemůže zabránit. Jsou stejně silně zakořeněné v mém srdci jako jejich mudlovské sestřenky o Růžence, Popelce, Červené karkulce nebo například Perníkové chaloupce. Doufám, že i vám přirostou k srdci…

Phoenix  | **** 03.01.2017 18:11

Je to takové malé milé připomenutí známého světa a to ještě pouze díky Brumbálovým poznámkám, které mi ve výsledku připadaly celkem zbytečné. Samotné bajky jsou velmi stručné s poměrně jasným morálním ponaučením. Nejvíc mi v hlavě uvízla ta s názvem Mágovo chlupaté srdce, která nebyla tolik přímočará. Nejvíce vychvalovaná pohádka Tři bratři byla ze všech asi nejkratší a nejstručnější. Tak nějak jsem čekala, že tu bude i něco navíc oproti poslednímu dílu HP.

Strider  | *** 24.11.2017 14:55

Keď som videl rozsah knihy, tak som ostal trochu zaskočený, lebo oficiálnych 127 strán je sotva 50 strán normálneho formátu, pričom dobrú polovicu z nich tvoria Brumbálove poznámky. Tie boli napokon zaujímavejšie ako kratučké príbehy, ktoré sa väčšinou ani nestihli rozbehnúť a u viacerých z nich som mal problém nájsť poučenie, ktoré by mali bájky obsahovať. Ako bonus k sérii o Harry Potterovi je to milý počin, samostatne by táto kniha nemala šancu obstáť. 6/10

Gaarq  | **** 12.01.2020 10:56

byl docela zvědavý, jak si poradila JKR se žánrem pohádky (nebo bajky, jak je libo), i když z románu je jasné, že to umí. byl jsem mírně zklamaný, že ostatní pohádky nedosahují kvality té románové, ale pořád jsou dobré.

ty brumbálovy komentáře jsou pro skalní fany, jinak mi přišly celkem zbytečné, ba matoucí. například, co vlastně udělal oživovací kámen s harrym, když brumbálův popis toho, co dělá, dost výrazně koliduje s dějem románu? je to záměrná mystifikace fiktivního brumbála směrem k fiktivním čtenářům, nebo i těm reálným? jak říkám matoucí.

koupil jsem tuto knihu v albatrosím vydání ve spoluprací s nadací lumos. so far so good. JKR je výrazná osobnost, která se hodně snaží pomáhat a je to dobře. proto mi bylo vždycky záhadou, jak se to srovnává např. s existencí azkabanu jako něčeho v jejím fikčním světě i pro slušné čaroděje akceptovatelného.



WebArchiv - archiv českého webu