kniha » Židovský policejní klub
chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 45
hodnotilo: 49
85%
Židovský policejní klub Více vydání = více obálek.

Michael Chabon

Židovský policejní klub

Kategorie: sci-fi - alternativní historie - detektivní

originální název: The Yiddish Policemen's Union
originál vyšel: 01/05/2007

vydání: Odeon 2008; Odeon 2014

odkazy: 4x [recenze], 2x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 28.01.2009 12:46

spokojenost maximální. kniha židovská až do morku kostí: černý humor, drsný život, ale i osobní záblesky štěstí a naděje. nastíněná (a opravdu jen lehce) alternativní historie je děsivá (vzhledem k pointě víc nelze říci) a originální. ačkoliv sám hlavní hrdina je samé klišé (detektiv, rozvedený, ztrsokotanec, drsňák…) a příběh se rozjíždí také v kolejích ne příliš originálních, následné události posunou čtenáře někam, kde pravděpodobně ještě nebyl, mezi ortodoxní mafii, indiány a čekatele zázraků s krvavýma rukama. asi nejvíc jsem ocenil sebeironický a drásavý humor meyera landsmana a jeho absolutní absenci ambicí (joj!), až na jeho příchylnost ke spravedlnosti, byť pojímané lehce svérázně. stojí za přečtení!

Sirius  | ***** 31.01.2009 11:55

Precizně vystavěná detektivka s prvky sci-fi. Doufám, že pan Chabon do tohoto šubžánru zavítá ještě mockrát.

Hyperion  | **** 04.04.2009 21:08

Chabon vyniká především po jazykové stránce, v té si zaslouží ovace a záplavu cen knize věnované. Také prostředí židovské komunity a tvorba vlastního alternativního světa je skvělou ukázkou jeho literárního umění. Ovšem detektivní zápletka mě naopak trochu zklamala, postavy jsem si sice oblíbil, ale děj samotný mě zase tolik neuchvátil…

avatar2  | ***1/2 11.06.2009 21:55

Uznávám vysoké literární kvality této knihy, nemůžu ji ale hodnotit na vysoký nadprůměr protože mně nestrhla. Detektivka z prostředí fundamentálních židů žijících v jakési blíže nespecifikované alternativní historii nabízí řadu možností a autor jich využívá, a to zdatně, ale přesto mně to nestrhlo. Byla tam celá řada nepochopitelných motivací, to je možná ten problém. Pžesto bych kohokoliv od čtení této knihy nerad odradil, dobrá je, to ano.

shpina  | **** 17.07.2009 11:32

Výborní literární styl, jazyková stránka je opravdu hlavní devizou knihy, živé a propracované prostředí i charaktery. Výborný černý humor. Někdy nevěrohodná intuice ‚hrdinů‘ a detektivní část vyloženě slabá.

Lucc  | ****1/2 25.04.2010 19:27

První třetina románu byla výborná, s plným hodnocením bych neváhal ani chvilku. Jde o pomalu se rozjíždějící temný detektivní thriller okořeněný nezvyklým židovským prostředím, alternativní historií (v celé knize jsem napočítal snad jen 2 zmíňky, které jakž takž pomohou rozklíčovat uzlové body) a šachovou tématikou. Hlavní hrdina, ztroskotalý detektiv těsně před očekávaným vyhazovem, koncem židů na Aljašce, těsně před Reverzí, která může přinést cokoliv. To byly ingredience, z kterých Chabon umíchal chutnou směs. Co bych vyzdvihl? Humor. Mayer Landsman byl úžasný, smál jsem se nahlas párkrát i v autobuse. To byla opravdu silná devíza této knihy. Stejně tak bych pochválil dialogy, smysl pro příběh a originalitu ne snad námětu, ale jeho koloritu určitě. Zklamal mne jakýsi těžko popsatelný úpadek kvality během druhé a třetí třetiny knihy. Už jsem se nesmál, už jsem se ztrácel v motivacích hrdinů, detektivní zápletka se rozplizávala… Je mi tedy líto, ale nemohu hodnotit za 5. I když začátek byl velmi slibný a kniha svou kvalitu určitě má.

KainIX  | ****1/2 25.10.2010 09:22

Souhlasím se shpinou a ještě více s Hyperionem. Přestože se jedná o detektivku, která časem přechází až někam do špionážního thrilleru, tím hlavním je zde „exotické“ prostředí čistě židovského městečka Sitka kdesi na Aljašce a výborně vykreslené charaktery postavy. Detektivka je to temná, taková, kterou máte chuť číst večer, ve svém oblíbeném čtecím křesle u hřejícího krbu, když za okny zuří bouřka. Při čtení si navíc máte chuť dát kávu a doutník, nebo aspoň cigaretu, i když kávu normálně nepijete a nekouříte vůbec.

Židovské prostředí, ve kterém se kniha odehrává, se mi velmi líbilo, i když u jidiš výrazů jsem chvílemi tápal a prvních pár desítek stran jsem měl problém se všemi těmi židovsko-německými jmény. Když si na to ale zvyknete, už si budete jen užívat.

Obrovské klady této knihy jsou popisy a jazyk. Květnaté popisy s perfektními přirovnáními jsou prošpikovány drsnou mluvou a nečekanými vtipy.

Pro mne první kniha od Chabona a rozhodně potěšila.

pull  | ****1/2 13.02.2011 13:03

Možná jsem zcela mimo mísu, od Chandlera jsem četl po hříchu jen jednu detektivku a už tomu bude 12–13 let, Chabon mi ho Židovským policejním klubem silně připomíná. Hlavní postavou detektiva, který je životem ještě semletější než Phil Marlowe, černým humorem, trefnými a údernými glosami jeho postav, hutnou atmosférou (řekl bych mnohem pochmurnější než u Chandlera) i tím, že samotná detektivní zápletka není nijak brilantní (což je bohatě vynahrazeno řemeslnou kvalitou, s jakou autor příběh zpracoval).

MartinJ  | *** 26.04.2012 21:42

Popis prostředí a postav naprosto úchvatný, velmi plastický a živý. Děj v první polovině také velmi zajímavý. Druhá polovina však už byla dějově o něco slabší, ale na ztátu víc než jedné hvězdičky to není.

tomts  | **** 12.05.2012 21:49

Zpočátku se kniha tváří jako chandlerovka se všemi klasickými atributy drsné školy, aby se teprve ve druhé půli čtenáři blíže osvělilo, proč se vlastně vše odehrává v alternativním světě, kde je Aljaška jakýmsi židovským státem. Také žánrově se příběh posouvá spíše k thrilleru ludlumovského ladění. Měl jsem velký problém se do knihy vůbec začíst, stále mi na ní něco nesedělo (zřejmě hlavní postava), ale po prvních 50 stránkách jsem si zvykl a dočetl poté na jeden zátah. Zajímavý nápad, realizovaný velmi zručným autorem, byť styl psaní není tak úplně můj „šálek kávy“.

honajz  | *** 10.09.2012 18:33

Začátek knihy je úžasný – má drajv, vtip, když si člověk dá práci s luštěním židovských slovíček, najde ještě další vtipnou vrstvu. Atmosféra je ponurá, noirovská. Detektiv je správně ošuntělý a nechybí trochu toho náznaku mystiky. Jenže pak se objeví exkurzy do minulosti, dlouhé pasáže, které mají osvětlit výchozí situaci, ale jsou postupně stále nudnější, děj v podstatě stojí (jednu pětinu knihy trvá nijak a ničím zajímavý přesun z domova do policejního baráku a pak do hospody) a humoru ubývá. A posléze dojde ke zlomu, který převede knihu ze žánru temné detektivky někam zcela jinam a v podstatě ji vykolejí. Už takhle mi vadilo neustálé narušování nějakých standardů, ne vždy ústrojné hraní si s atmosférou a postavami, avšak tohle už šlo zcela mimo. Když odmyslím prostředí a okořeněnost sci-fi žánrem, je samotná historka vlastně tuctová a obsahuje nijak zajímavá klišé (důvod rozchodu s bývalou manželkou a posléze jejich opětovného spojení, aby mohli hledět vstříc nejisté budoucnosti). Je to nadprůměrná knížka, nadprůměrně napsaná, ale v určité fázi už se hodně špatně čte, jak autor zabředává do podružných a zbytečných detailů (ano, já vím, chtěl nám představit svůj svět pěkně detailně, ale některé informace jsou skutečně zcela zavádějící a zbytečné) a samotný příběh mi nakonec připomněl spíše zcela nepovedený filmový „trhák“ Omega Code (kde si zahrál i Jan Tříska).



WebArchiv - archiv českého webu