kniha » Brisingr
v Top10 11 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 176 | antikvariát
Brisingr Více vydání = více obálek.

Christopher Paolini

Brisingr

série: Odkaz Dračích jezdců
díl v sérii: 3

Tato kniha je částí i jiných knih: Odkaz Dračích jezdců, Odkaz Dračích jezdců: Zlatá edice, Odkaz dračích jezdců komplet de luxe, Odkaz Dračích jezdců

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - draci

originální název: Brisingr.
originál vyšel: 2008

vydání: Fragment (CZ) (web) 2009; Fragment (CZ) (web) 2009; Fragment (CZ) (web) 2010; Fragment (CZ) (web) 2022

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Gwin  | ** 19.03.2009 14:33

Eragon a Eldest jsou pěknou pohádkou. Brisingr je už jenom pohádkou. Nudnou pohádkou. Na úctuhodných šestseti stránkách se vlastně nic mimořádného nestalo, děj se téměř nikam neposunul. Kdyby tato sága končila tímto dílem a obsahovala polovinu toho co obsahuje a druhá polovina by byla z další připravované knihy, mohlo z toho vzniknout pěkné vyvrcholení ságy. Ale takhle… Dobrovolně vyhodit 500 Kč? Děkuji, nechci.

Tony-Z  | **1/2 22.03.2009 13:03

Jednoznačně střemhlavý pád kvality od druhého dílu. Až na pár světlých míst je děj nudný (jak by řekl Bilbo Pytlík: „Jako kus másla natažený na moc velký krajíc chleba“. Krom jiných neodpustitelných excesů je například jeden z draků použit jako diktafon nebo spíš videokamera, Vardenové drtí stotisícovou armádu Království kde se dá-a to max. ve 2 lidech, až to chvílemi působí jako Rambova procházka bojištěm a budí ve čtenáři dojem, že Království je definitivně odsouzeno k porážce, i když nepřítele ve všech ohledech mnohonásobně převyšuje. Musím říct, že pokud by byl děj stlačen na cca 120–200 stran posledního dílu místo vydání „meziknihy“, asi by se jednalo o mimořádných 5 kapitol. Což se teď říci nedá.

firen  | ***** 19.04.2009 18:58

Co k tomu říci. Po přečtení této knihy jsem měl smíšené pocity. Je pravda, že kus této knihy byl místy zbytečně podrobný. Ale myslím si, že autor tím chtěl získat čas před hlavním finále. Po přečtení prvního dílu jsem nad touto sérií lámal hůl. Po přečtení druhého dílu, mi to už tolik nepřipomínalo starwars. Bylo to doceela povedené. Možná měl druhý díl končit v půlce třetího. No a po přečtení třetího dílu jsem žasnul. Kniha, která mi ze začátku přišla špatná se změnila. Mám zato, že autor prošel velkým vývojem a ikdyž se mu pár věcí nepovedlo, čtvrtý díl bude ohromný. Třetí díl mne zkrátka mile překvapil.

HarpyCelene  | ** 04.11.2009 08:26

První díly, jak už bylo napsáno, byla hezká pohádka. Třetí díl už byla podivná, odporující sobě i dílům za sebou, podivnost. Neříkám, že tam nebylo pár pěkných míst, ale celkový můj pocit z toho je příšerný a poslední díl, pokud ho Paolini napíše, si koupím jenom z povinnosti, abych měla celou sérii. A modlit se, aby nevyšlo už nic jiného.

LordZombie  | ***** 03.03.2010 18:57

no je pravda, že shrnutí by mohlo být, ale předchozí dva díly mě bavily a tento taktéž, každopádně už se těším na další díl :)

trudoš  | ** 13.10.2019 12:40

Korektní, naivní, kýčovité a nudné NIC. Taky už jsem konečně přišel na to, co mě na postavě Eragona štve nejvíc – to jak je na svůj věk chytrej jak rádio, rozdávající životní moudra nalevo i napravo, až má jeden pocit, že jde o novodobého spasitele. Uznávám, že je třeba brát v úvahu věkovou kategorii, pro kterou je série určená, ale přesto je to skoro jako právo útrpné. Ostatně on celý třetí díl je pouze o putování a mudrování, přičemž ve vykreslování dospěláckých emocí Christopher Paolini naprosto selhává. Kdyby alespoň uměl psát, jenže tohle je prostě jen vykrádačka motivů, které jinde byly nové a tady působí pouze jako laciná napodobenina.
Proti gustu žádný dišputát, jen mě mrzí, že laciný plagiátor se stává pro mnohé hvězdou a původní originály zůstávají zapomenuty, přestože jsou po literární, stylistické i obsahové stránce mnohonásobně lepší. A mimo jiné, Eragon už získal svůj první světelný meč, takže to moje původní tušení analogie s Hvězdnými válkami nebylo tak úplně mimo mísu.



WebArchiv - archiv českého webu