kniha » Poslední teorém
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 22
hodnotilo: 17
68%
Poslední teorém

Arthur C. Clarke
Frederik Pohl

Poslední teorém

Kategorie: sci-fi

originální název: The Last Theorem
originál vyšel: 05/08/2008

vydání: Baronet (web) 2009

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
FerryH  | ****1/2 28.05.2010 21:02

Tato kniha není žádná super-akce…
Zdá se, že F. Pohl zcela úmyslně napsal román ve stejném duchu, jako psával A. C. Clarke… a je jasné, že Pohl ‚UMÍ‘!!! … věděl jak má posazený Clarke humor, kde zvolní tempo a kde přidá… a v neposlední řadě – je to tak krásně clarkovsky LIDSKÉ…
Je to pocta Clarkovi a čiší to z celého románu!!

… podle mne také Clarke v pokynech (100str. rukopisných poznámek) pro Pohla asi zmínil, ať to celé dílo věnuje lidem a zemi, kterou evidentně miloval… Srí Lance… a Pohlovi se tento nelehký úkol neuvěřitelně povedl!

Tento román JE prostě skvělý!!! Je to jakoby pozdrav ze záhrobí od A. C. Clarka… je skoro až k neuvěření, že to nenapsal on sám!

Ovšem F. Pohl tam dal i poznatelný kus SEBE; sice nenápadně, ale dal… ti mimozemšťané a to vše kolem nich, mají takový ten zvláštní, mírně jedovatý černý Pohlův humor… a to je zas jeho odkaz… :O) jak známo Clarke zas tak moc mimozemšťany nemusel a skoro bych řekl, že ani neuměl… a tak se zdá, že to tam dává sám za sebe F. Pohl… a tím, že to je vlastně jen taková alternativní dějová linka NAD hlavním dějem, tak to působí zcela sevřeně a zcela přirozeně, románu to neubližuje a naopak jej to okoření – Clarke pak je jako by to ‚pozemské‘ v románu a Pohl to ‚mimozemské‘… :o) a krásně se to pojí… celek pak je ‚skutečný‘ Clarke a i ‚skutečný‘ Pohl…

A z celého románu pak vyzařuje duch velikého humanizmu, jak jej známe od obou těchto klasiků SF.

lenivec  | ** 04.01.2012 10:14

Toto dielo by sa dalo nazvať aj best of. Pravdivejšie by bolo označenie recyklácia (alebo vykrádanie) svojich starších diel ako napríklad Svět na konci času alebo Kladivo boží. To by z knihy nerobilo zlé dielo, ani dobré. Toto je hlavná črta knihy. Profesionálne napísané a dobre čitateľné, zároveň ničím prekvapivé po literárnej alebo dejovej stránke. Osobne si myslím, že knižka má bližšie ku Clarkovi ako k Pohlovi.



WebArchiv - archiv českého webu