kniha » Bouře mečů 2
v Top10 14 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 156
hodnotilo: 273
93%
Bouře mečů 2 Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Bouře mečů 2

Kniha vyšla i pod názvem:
Búrka mečov 2: Krv a zlato
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Svět ledu a ohně

Tato kniha je částí i jiných knih: Bouře mečů

Kategorie: fantasy

originální název: A Storm of Swords
originál vyšel: 08/2000

vydání: Talpress (web) 2002; Talpress (web) 2013; Tatran (web) 2015

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Judson  | ***** 04.08.2006 17:49

Tak, konečně jsem dočetl poslední díl této dlouhé ságy. Opravdu výborné čtení a stoprocentní hodnocení zde na legii není přehnané. Až do konce se děj zabývá především Starky, ale dobré jsou i kapitoly o méně významných postavách. V této poslední knize je již rovnocenně popisován i pohled druhé „nepřátelské“ strany. O zvraty děje zde není nouze, jedna zrada stíhá druhou a věřit se nedá vůbec nikomu. Trochu nepříjemným překvapením je, že nejeden oblíbený hrdina padne, naštěstí je jich v této knize dost. Dějová linie Daenerys mě připadla zbytečná a jako by navíc, nijak mě nezapadla do celkového děje. Snad nejvíce jsem fandil Aryae a Jonovi, kteří to dotáhli nejdál, a z Aryae se dle očekávání vyklubala pěkná mrška. Tedy, když shrnu všech šest knih : výborné čtení i přesto, že děj je rozvláčnější, než by se mě líbilo a některé osudy hlavních postav bych uvítal více uzavřenější. Ale napsat knihu tak, aby byla dokonalá pro všechny, je nemožné.

knedle  | ***** 21.01.2007 20:56

Ted budu trochu sprosty: Na uroven Carsey Lanister se dostava ta krysa -uzskoromrtvej- Frey, a doufam, ze mu nekdo necha sezrat jeho koule a ptaka… K oblibencum Judsona (Jon a Arya) pridavam Tyriona a Davona. U Tyriona sem prekvapen jeho odvahou (viz jeho posledni cin). Take Ohar si pomalu ziskava sympatie, ovsem zda prezil i do dalsiho dilu, tot otazka. Ve skrytu duse doufam, ze se Aria dostane do nejakeho spolku vrahu, kde se vyuci a postara se o vsechny zijici ze sveho seznamu smrti. Ale to se asi nestane – nicmene se necham prekvapit. Dej ve Dvojcatech me az psychicky vycerpal – cekal sem to, cekal sem to, ale ne tak ultimatne…

papuja  | ***** 31.07.2009 14:35

Tak tento díl je prozatím ten NEJ z šesti přečtených. Takových zvratů – to jsem prostě nečekal. Ať už jsou smutné, příjemné, konečné, překvapivé atd., prostě je jich od začátku do konce pořádná hromádka. Každá druhá kapitola to nějaký obrovský posun, skok v ději. A třeba kapitolka Tyriona, kdy za něj bojuje Zmije, je užasná. On vůbec příběh Tyriona je v této knize hustotka. Souhlasím plně s Judsonem a Knedlem. Jon a Arya jsou citový tahouni. Tyriona jsem si již dávno oblibil. No a teď jsem zvědavý na ty dva prozatím vydané díly – které již mnoho čtenářů nehodnotí tak dobře.

Gaudericus  | **** 01.10.2009 20:45

Předchozí díl mi sebral trochu důvěry a hlavně nadšení k této sáze (viz mnohé z toho co je v komentářích přede mnou), tento naopak špetku přidal. Pořád se to čte výborně a když zrovna neumírají dobré postavy jako podsvinčata, nebo na to nečekají, jste i docela spokojení s vývojem příběhu. Na druhou stranu jsem si v jednu chvíli uvědomil věc, která mě docela pobavila. Přes veškeré Martinovo mistroství, přes všechnu „drsnost“ i přes tu hromadu fantasy reálií je to vlastně jakási knižní telenovela. Taková VKV fantasy sága (nechci urazit nikoho kdo sleduje VKV, sám jsem neviděl ani díl, ale jiná telenovela mě zrovna nenapadla), jen místo Dany Morávkové máte Cersei Lannister :-). Je to rozvláčné, nikdy nekončící a slintající čtenáře to vtáhne stejně, jako telenovely ženy v domácnosti. Teď jsem zvědavý, jestli se mi tahle moje teorie potvrdí i u následujícího dílu :-).

vokis  | ***** 12.08.2010 20:36

Autor se v této (a nejen) této knize s nikým nemazlí. Bez milosti nechává umírat jak kladně tak i (bohudíky) záporné hrdiny. Některá úmrtí jsem s radostí vítal, některá zase těžce rozdýchával. Příběh je vyprávěn z pohledu nových postav, které si i přes temnou minulost získaly mé sympatie. Prozatím hodnotím jako vrchol této série a hurá na hostinu pro vrány :)

Pepa 62  | ***** 22.11.2010 20:27

Tak jsem si v podstatě potvrdil to, co jsem tak nějak očekával.Série Píseň ledu a ohně je opravdu skvělé čtení,prostě 1.liga ve fantasy.Ale…Jednak mám docela obavu začít číst Hostinu pro vrány (už z daleka ne tak nadšené ohlasy a navíc ten nešťastný překlad ), abych si nepokazil dosavadní výborný dojem a pak taky jsem už pomalu smířený s tím, že se asi nedovím, jakže to vlastně všechno dopadne.

Ruffy  | ***** 29.11.2010 18:43

(hodnotím Bouře mečů 1 i 2, protože to je jedna jediná kniha) Musím si přiznat, že George Martin už začíná příběh trošku rozmělňovat. Občas se věnuje některým postavám zbytečně moc dlouho – kdyby se to zkrátilo o dvě stě tři sta stránek, knížce by to jenom prospělo. Mám z toho takový dojem, jako by se Martin bál posunout příběh někam dále kupředu. Samozřejmě – děj se hýbe, pořád se děje něco nového. Události okolo Dany nabírají spád a i Jona čekají velké změny. Ovšem pořád se nemůžu zbavit dojmu, že příběh který chce Martin svou septalogii odvyprávět, si vyžaduje, aby se přeskočilo pár let – aby děti a mladíci dospěli, získali zkušenosti a mohli čelit hrozbě Jiných (protože o to stejně nakonec půjde, no ne?). A Martin se k tomu ne a ne odhodlat. Přes to všechno se to čte nádherně, kvalita určitě neupadá a Martin je snad ještě lepší vypravěč než předtím. Tudíž zase za plný počet.

LuciusWlk  | ***** 03.06.2012 17:47

Martin se nám rozhodl krapet protřídit hrdiny a nemá problém nechat poumírat kohokoli. Na druhou stranu se objevují nové postavy a píseň se nám pěkně zamotává. Autorův styl mě navíc udržuje stále ve zvědavosti a očekávání. Jen doufám, že se s toho nestane nekonečná série, ala telenovela na papíře:)



WebArchiv - archiv českého webu