kniha » Hra o trůny 2
v Top10 27 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 179
hodnotilo: 341
94%
Hra o trůny 2 Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Hra o trůny 2

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Svět ledu a ohně

Tato kniha je částí i jiných knih: Hra o trůny

Kategorie: fantasy

originální název: A Game of Thrones
originál vyšel: 1996

vydání: Talpress (web) 2000; Talpress (web) 2013


Komentáře:
Judson  | ***** 09.07.2006 01:59

Tento druhý díl těsně navazuje na první. Hlavní postavy jsou opět popisovány stejným způsobem, každá kapitola se soustřeďuje na jednu z nich. Děj se posunul o kus dál a prohlubuje se. Rozbíhá se válka do které se postupně přidávají snad všechny frakce a každá z jiného důvodu, ale v podstatě jde o moc, nebo o pomstu. Tentokrát už se kromě intrikaření, politikaření a zrazování konečně taky bojuje, takže děj je více akční než v předchozí knize. Pro mě trochu zklamáním je nepřítomnost magie, na druhou stranu, ale vyprávění o tom, jak se děti postupně mění na muže a ženy, vědoucí co je čest a odpovědnost a jdoucí za svým cílem, je uchvacující. Sága je to opravdu obrovská a trochu odrazuje, že pokud se chce někdo dobrat nějakého konce, musí ji přečíst úplně celou.

knedle  | ***** 13.12.2006 18:23

Dobro ve fantasy uz dlouho nedostavalo tak na prdel. Oblibenost Starku stoupala co kapitola, nenavist k Lanisterum co pul. Konec knihy je velkym krokem do fantasy sveta a po zpetne sumarizaci jen zjistite, ze nic nebylo vyreseno uplne, spise naopak… // A aby bylo jasno – tohle musite precist!

papuja  | ***** 29.05.2009 13:03

A je to tady! Vedle prvního Eriksona dávám na druhé místo Martina v mém Top10. Jsem rád, že jsem si dokázal tuhle ságu šetřit, až bude mít více dílů. V této druhé části první knihy se to pořádně rozjelo a místo jen politického intrikaření vystrčila růžky i hrubá síla válčení. Kniha nemá žádné hluché místo a ani u jedné z hlavních postav jsem se nenudil. Naopak jsem se nechtěl nikdy s danou postavou loučit a začít číst další kapitolu o jiné postavě. Kde se to samé na konci kapitoly opakovalo:o) Je super sledovat vývoj jednotlivých postav. A jak píše Knedle oblíbenost Starků stoupá stejně jako nenávist k Lanisterům.

Sirius  | ***** 09.10.2009 19:16

Akčnější, epičtější a dojemnější než první polovina. Martin si mě svým stylem naprosto získal a Písni ledu a ohně jsem totálně propadnul. Nezbývá než shánět peníze na druhý díl…

zdenda  | ***** 12.02.2010 12:09

Tak se za hodnocení prvního dílu omlouvám, Tento díl už mne chytil. Hlavně asi ta beznaděj, žádné světlo na konci tunelu a ani světlé zítřky. Prostě normální pos… život.
První díl (pokud jsem pochopil v originálu oba vyšly jako jedna kniha) byl asi takové seznamování a asi jako zahřívací kolo, ale vcelku (viz originál) bych asi hodnotil jinak, výše.

vokis  | ***** 15.05.2010 23:54

První díl mi přišel dobrý, ale druhý díl opravdu vynikající. Několikrát jsem opravdu žasl nad tím jak podlé jsou některé postavy (ti co četli asi tuší) :) Co říct závěrem? Snad je že za dobré skutky budou po zásluze potrestány.

avatar2  | ****1/2 21.08.2010 15:13

Výborně napsaný příběh bez hluchých míst. Děj ve mne nebudil tolik emocí jako v ostatních komentujících, snad že jsem to už tušil a komu se nedalo věřit v prvním dílu, nezmění se. Na hlavní postavy si čtenář už zvykl z prvního dílu, nikdo nový nepřibyl, takže odpadá začítání se a rozkoukávání. Děj není uzavřený, takže nezbývá než sáhnout po dalších dílech série.

louza  | ****1/2 16.09.2010 13:39

Nepokládám druhou část násilně rozdělené knihy mezi nijak zásadně lepší, než byla část první. Přesto jsem nucen mírně zvýšit hodnocení. S dalším postupem v knize je čím dál úžasnější, jak autor zakovává čtenáře do knihy stejně jako své hrdiny do brnění. A to i přes to, že velká část knihy je „jen“ politika a pletichaření. Těžko nedoporučit.

Ruffy  | ***** 24.10.2010 16:37

(hodnotím Hra o trůny 1 i 2, protože to je jedna jediná kniha) Po několika letech jsem se rozhodl s blížícím se seriálem HBO přečíst si znovu tuto úžasnou sérii. Řekl jsem si: přečtu si pouze první knihu, abych si více užil první řadu seriálu. Jak naivní myšlenka. Dočetl jsem Hru o trůny a už se nemůžu dočkat až se ponořím do Střetu králů. George Martin je úžasný vypravěč a jeho postavy žijí skutečným životem. Příběh sledujeme z pohledu několika vybraných postav (každá kapitola jiná postava), takže si čtenář může udělat lepší obrázek o celkovém dění. Tento styl vyprávění je poněkud nezvyklý a je to příjemné zpestření. Nic není černobílé, každá postava má pro své jednání motivy a co se může někomu zdát jako zlé, přijde jinému jako dobré. Kniha se může zdát z počátku až příliš stručná, napsaná ve velice úsporném stylu. Ovšem jenom ze začátku, jako by se George Martin ještě necítil v nově vytvořeném světě zcela jistý. Jak příběh pokračuje a seznámíme se blíže s hlavními aktéry, využívá Martin své spisovatelské umění naplno a nezbývá než otáčet nedočkavě stránku za stránkou. Příběh začíná poměrně nevinně: na sever přijíždí král Robert Baratheon, aby Lorda Starka, přítele z mládí, jmenoval svým pobočníkem. Lord Stark se spolu s králem vydává do hlavního města, kde se zamotává do soukolí intrik. Království hrozí nepokoje, na severu za Zdí se probouzí prastaré Zlo a k moci se chce vrátit rod Targaryenů, svržený králem Robertem. Píseň ledu a ohně je vskutku mistrovské dílo a zatím jsem nenalezl sérii, která by se jí dokázala rovnat (s výjimkou Pána prstenů). Martin nás vtáhne do středověkého světa plného cti, lásky, přátelství, ale i zrady, nenávisti a intrik. Pokud očekáváte mocné čaroděje, desítky rozličných ras, hromady draků a dalších různých bestií, budete zklamáni – Martin využívá magických a fantastických motivů jen tolik, kolik je opravdu nezbytně nutné. Ačkoliv se jeho svět nehemží trpaslíky, elfy, magickými artefakty a nepřemožitelnými hrdiny, je plný tajemství, mystiky a má velice bohatou mytologii, která se s průběhem série pomalu probouzí k životu.

stimílek  | ***** 03.07.2011 13:35

Vynikají pokračování příběhu(ů). V této knize opravdu nechybí nic. Postavy se vyvíjejí, dobro to má těžké jako v normálním životě a magie je tu tak akorát a je skvěle načasovaná. Zakončení s draky nemá chybu, stejně tak všechny ty dvorské intriky a dějové zvraty.



WebArchiv - archiv českého webu