kniha » Nihal ze Země větrů
chce si přečíst 1 | má v knihovně 11
hodnotilo: 7
61%
Koupit knihu:
Minotaur
Nihal ze Země větrů

Licia Troisi

Nihal ze Země větrů

série: Kroniky Vynořeného světa
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Nihal della terra del vento
jiný (obecně známý) název: Nihal of the Land of the Wind
originál vyšel: 2004

vydání: Talpress (web) 2009

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | ** 03.01.2010 12:22

Prvni dil tezko rict z kolika (pry tri, jak se tak divam na wiki, ale navazuje na to dalsi trilogie). Klasicka uvodni cast trilogie, nicmene autorka se bohuzel nespokojila s jednim uvodem, a tak mame v zasade kompletni kompilat uvodu. Autorka zjevne moc nevi, ktery uvod pouzit, a tak je tam naňahňá vsechny: skritky, magii, dedictvi rodu, tezke pocatky v akademii, vzdor, putovani, odcizeni… vysledkem je, ze vetsina motivu je proste nevyuzita a jako casto u fantasy psanych zenami se kniha trochu redukuje na citove vylevy psychicky rozharane hrdinky (pokus o znasilneni included).

trudoš  | ** 17.09.2017 08:00

Jednoduchá fantasy plná oblíbených motivů, ovšem bez špetky invence. Tedy kromě rozpracované historie, která však působí dojmem, jako by si jí Licia Troisi léta pilovala ve školní lavici. A přestože se román čte tak lehce, jak si lze jen přát, ta prvoplánovost pro mě byla drobet ubíjející. Zápletka neměla prakticky čím překvapit a množství kýčovitých motivů by se nevešlo ani na zánovní valník. Celek pak působí jako scénář počítačové hry, se všemi oblíbenými ingrediencemi, co jich žánr jen snese.
Bohužel, výsledný dojem nezachraňuje ani průměrná stylistika, ani ledabylé pojetí funkčních detailů, kdy si spisovatelčina fantazie dělá co chce, nehledě na rozpory a nesmysly. Přičemž hrdinka, jíž cloumá puberta od hlavy až k patě, tomu taky moc nepřidá. Nihal buď řve na všechny kolem sebe kvůli různým nepravostem, nebo řve o samotě nad nespravedlností osudu, který si sama zvolila. A její vztah se Sennarem? Větší párek zamilovaných pitomců jsem už dlouho neviděl. Tož uvidíme co na to další díl.



WebArchiv - archiv českého webu