kniha » 2001: Vesmírná odysea
v Top10 23 | chce si přečíst 13 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 175
hodnotilo: 244
89%
2001: Vesmírná odysea Více vydání = více obálek.

Arthur C. Clarke

2001: Vesmírná odysea

Kniha vyšla i pod názvem:
Vesmírna odysea
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Vesmírná odysea
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: 2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: 2001: A Space Odyssey
originál vyšel: 1968

vydání: Svoboda 1971; Tatran (web) 1975; Baronet (web), Knižní klub (web) 1997; Alpress (web) 2002; Laser-books (web) 2008; Argo (web), Triton (web) 2016

odkazy: 1x [film], 3x [recenze], 1x [info], 1x [ukázka]


Komentáře:
Majkl  | *** 03.06.2008 21:56

Táto kniha ma trochu sklamala – podľa hodnotenia to vyzeralo skvele, recenzie boli zaujímavé, a keď sa podľa tejto knihy natočil aj film? Skrátka kandidát na príjemný čitateľský zážitok. Avšak… Kniha sa skladá z troch častí – prvá zachytáva prehistorické obdobie (táto časť ma zmiatla – nevyzeralo to na vesmírne dobrodružstvo :) ), druhá objavenie MAT-1 (mierna nuda – čakal som viac scifi čo sa týka prostredia) a tretia časť je už vo vesmíre. Prvá napínavá časť bohužiaľ začala až v poslednej tretine knihy, nenadchla ma ani skutočnosť, že autor často zdôrazňoval budúce problémy. Viac by sa mi páčil náhly zvrat. Je to síce pre mňa dosť záporov, ale posledná tretina bola čtivejšia a mala všetko čo som očakával – zaujímavé situácie, perfektné opisy vesmírnych zvláštností, reálnych faktov a aj nedobrovoľného cestovania hrdinu (psychológia postáv je inak na dosť malej úrovni). Toto SF sa mi v pamäti neodtlačilo tak silne ako Solaris, ktorý má poriadne nadchol a často po večeroch nad ním rozmýšľam ale nebolo to až tak veľké sklamanie. 3*

loki5  | ** 08.03.2009 01:03

2001 vesmírná odysea byla pro mě osobně velkým zklamáním. Nevím čím přesně jo to, ale způsob vyprávění mi přišel neobyčejně zdlouhavý a z větší části dost nudný. Už dlouho se mi nestalo, abych jednu knihu četl tak dlouho. Dočetl jsem to a přečetl jsem i následující knihy ze série a marně jsem doufal že se to zlepší. Nezlepšilo. Písně vzdálené země byla rozhodně lepší kniha.

LordSnape  | ***** 22.12.2009 11:15

Strašně nadčasová kniha. Clarke svojí vesmírnou odyseou předběhl dobu. Když vezmu v potaz rok, kdy byla napsána (před prvním letem na Měsíc), je pak opravdu úžasné číst všechny ty dokonale sedící popisy Saturnových měsíců. Geniálně napsáno a odvyprávěno.

Wolfenstein 3D  | **** 20.01.2011 12:02

Musim povedat, ze ma tato kniha akosi sklamala. Ano, je nadcasova. Vo svojej dobe to musela byt uplna pecka, avsak teraz na mna posobi zvlastne. Dej som mal prezradeny dopredu cez mnohe referencie v inych filmoch/knihach atd. a to nehovorim o tom, ze napady z tejto knihy boli odvtedy okopirovane, alebo rozvinute sbad stotisickrat. Citil som sa ako badatel, co vojde do pyramidy vyznamneho autora a najde ju presne taku ako vo vsetkych knihach a fotkach a filmoch a este k tomu uplne vykradnutu.

Phoenix  | ***** 25.08.2011 09:50

2001 je pro mě jedna z nejlepších knih od A.C.C. Překonali ji snad jen Ráma a Konec dětství. Příběh začíná kdesi v pravěku, což na první pohled s dalším dějem, kdy se hlavní hrdina dostává k Saturnu, nesouvisí, ale opak je pravdou. Během čtení jsem několikrát měla pocit, že nevím, co se to v té knížce odehrává, ale než jsem došla ke konci, bylo ve všem jasno. 2001 není lehká kniha na víkendový odpočinek. Pokud se do ní nezakousnete pořádně, po chvíli zjistíte, že jde tak trochu mimo vás. Za zmínku rozhodně stojí i filmová verze příběhu, která vznikala současně s knihou a tím pádem je tak trochu její součástí. Rozhodně nemá cenu koukat na film, pokud neznáte knihu, protože ve filmu se žádného vysvětlení odehrávaných událostí nedočkáte.

Methat  | **** 14.12.2011 23:56

Artúr Clarke je maník! A ešte k tomu jasnovidecký vizionár, ktorý síce predbehol dobu, no ktorý dnešný autor sci-fi nie je nadčasový? Možno za pár rokov borci v laboratóriach predčia Einsteina a my budeme čoskoro cestovať nadsvetelnou rýchosťou… alebo v čase. 2001 Vesmírna Odysea zachytáva let na Mesiac a následne k Jupiteru a Saturnu. Prvá časť knihy s opoľuďmi bola dokonalá, ďalšia s nálezom už spomínaného MAT-1 nudná, no keď začali podnikať cestu do hĺbky slnečnej sústavy, vtedy začal Clark vyťahovať karty. A že tam mal aj pár pekných es. Strach alebo beznádej dokáže Clark opísať na jednotku, je to pán spisovateľ, svoje remeslo ovláda profesionálne, no knižka má pár hluchších miest, kedy začne vysvetľovať nudné veci, ktoré ma nejako nezaujímali. No naopak, niekedy dokáže prinútiť čitateľa poriadne zamyslieť, pretože po prečítaní a hlavne pri čítaní Epilogu som mal v hlave množstvo vecí na prediskutovanie v duchu. V roku vydania to musela byť pecka, musela prevrátiť myslenie ako Fauxbourdón vo viachlasnej hudbe.

Hadati1  | *** 16.04.2012 14:52

Občas sáhnu po nějaké starší knize, abych zjistil, zda je tak dobrá, jak se o ní povídá. Nevím, jak bych se na toto dílo díval před čtyřiceti lety, ale v dnešní době už nedokáže mladším čtenářům nabídnout nic moc nového. Příběh je rozdělen do dvou částí. První je o tom, jak jeden z našich předků, ještě ani ne homo sapiens, je ovlivněn mimozemskou kulturou a popostrčen směrem k vyšší inteligenci. Děj pak pokračuje o tři miliony let, kdy lidé na měsíci objeví první známku mimozemské civilizace, kvůli které pak vyšlou výpravu k Saturnu, kde očekávají, že objeví něco dalšího. Osobně nedokážu pochopit, proč by se inteligentní civilizace měla cítit ve vesmíru natolik osaměle, aby uměle vyvolávala inteligenci, ani nerozumím tomu, proč by lidi, co se dostali na Měsíc, nutila kvůli kontaktu absolvovat ještě další cestu na Saturn, ale na druhou stranu to nevyznívá tak špatně, aby to celou knihu shodilo. Clarke vždy psát uměl, ale na téhle knize již je cítit, že byla určena publiku, které vyrůstalo v době prvního přistání na Měsíci.

Dilvermoon  | ***** 07.06.2020 19:19

Tak především nechápu, proč, když byl film i román tvořen tak nějak paralelně, vyslal Kubrick posádku Discovery jen k Jupiteru, ale Clarke až k Saturnu. Možná chtěl Clarke popsat gravitační manévr u Jupitera, ale Kubricka to nezajímalo. Ve druhé Odysee (2010) pak Clarke přistoupil na filmovou verzi a zcela v rozporu s prvním románem uvádí jako cíl Jupiter.

Ale dobrá. Jinak ovšem jde o vychytané dílo, Clarke je opravdový vědec a jeho popis meziplanetárního cestování je stále platný, samozřejmě kromě některých faktů o sluneční soustavě, které znát nemohl. Ale to je minimum; kde to jen trochu šlo, tam je přesný. A nejlepší je závěrečná část, která je v porovnání s jaksi snovým a nejasným koncem filmu pojata přehledněji a věda budoucnosti je neodlišitelná od magie.

tiradentes  | **** 18.06.2023 15:43

Kniha je skvelá, klasický Clarke, ale podľa mňa jej uškodilo, že vyšla až po filme, ktorý dosiaľ vo svojom žánri nebol prekonaný. Za mňa ale stále dobrých 80%.



WebArchiv - archiv českého webu