kniha » Za soumraku
chce si přečíst 3 | má v knihovně 45
hodnotilo: 41
71%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Za soumraku Více vydání = více obálek.

Stephen King

Za soumraku

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: Just After Sunset
originál vyšel: 11/11/2008

vydání: Beta (web) 2009; Beta (web) 2020

odkazy: 3x [recenze], 2x [info]


Informace / Anotace ke knize: Za soumraku

Poprvé byla vydána ve Velké Británii u firmy Hodder & Stoughton


Jiné ocenění :
2009 – Bram Stoker Award – Mimořádný přínos v žánru – Fiction Collection – vítěz


„…ztráta schopností psát povídky není férová cena za peněženku naditou kreditkami,„ prohlásil Stephen King, a aby si osvěžil tuto málem zapomenutou schopnost, stvořil sbírku třinácti hororových povídek Za soumraku. Přenese vás v nich do svých nejtemnějších nočních můr, do míst, která jsou vám sice důvěrně známá, ale nikdy byste se na nich nechtěli ocitnout ve stejné situaci jako hrdinové jeho povídek.
Dočtete se třeba, k jakým koncům mohou vést laskavosti od cizích lidí: Taková je povídka Rotoped – o „dělnících“, kteří zasáhnou do cvičebního režimu jednoho malíře středního věku, nebo vyprávění o slepé dívce Ayaně, která nečekaně navštíví umírajícího pána a políbí ho, či příběh o němém stopaři, který řidiči pomůže vypořádat se s manželčinou nevěrou. Jiné povídky vyprávějí o posedlostech a boji o nadvládu: Jedna Káča utíká a utíká, aby si ulevila od bolesti, dva sousedé soupeří o kus půdy, až se oba ocitnou v úzkých, a muž, jenž se v povídce Odpočívadlo stane svědkem domácího násilí, se musí vžít do role spisovatele detektivek, aby mohl zasáhnout.
A jindy zase dojede k nečekaným událostem, které lidem od základů změní život: David a Willa čekají po vlakové nehodě na příští spoj, až je nakonec zlákají světla hostince v nedalekém městečku. Zajdou si poslechnout pár písniček – a budou poslouchat už navěky.
Tím výčet zdaleka nekončí, ale ponaučení je zřejmé: buďte velmi opatrní při výběru svých přání, mohla by se splnit.
Chcete-li znát ty nejlepší povídky od Stephena Kinga, zde je máte…

Obsah: [0] Úvod. [1] Willa (Willa). [2] Utíkej, Káčo, utíkej (The Gingerbread Girl). [3] Harveyho sen (Harvey's Dream). [4] Odpočívadlo (Rest Stop). [5] Rotoped (Stationary Bike). [6] Věci, které po nich zůstaly (The Things They Left Behind). [7] Maturitní odpoledne (Graduation Afternoon). [8] N. (N.). [9] Pekelný kocour (The Cat From Hell). [10] Předplatné New York Times za velmi výhodnou cenu (The New York Times at Special Bargain Rates). [11] Němý (Mute). [12] Ayana (Ayana). [13] V úzkých (A Very Tight Place). [0a] Soumračné poznámky.

 

Externí odkazy:

[recenze] Fantasy Planet (Boris Hokr)
[recenze] Fantasya.cz (Marcela Stehlíková)
[info] Diera - literárny kútik (Zuzka)
[recenze] Daramegan (Darina Krejčí)
[info] Pitaval



WebArchiv - archiv českého webu