kniha » Vzlety lidstva
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 1
60%
Vzlety lidstva Více vydání = více obálek.

Bertha Sophie Felicita von Suttner

Vzlety lidstva

Román budoucnosti

Kategorie: sci-fi

originální název: Der Menschheit Hochgedanken
originál vyšel: 1911

vydání: Šimáček 1914


Informace / Anotace ke knize: Vzlety lidstva - Román budoucnosti

Vzlety lidstva hlásají myšlenku míru mezi národy, konec válkám, všeobecné odzbrojení a nekrvavé řešení mezinárodních sporů, na základě poznatků o největší vymoženosti lidského ducha, o letu ve vzduchu. Spisovatelka vybízí v nich lidstvo k mocnému protestu proti zneužití aviatiky k účelům válečným.
Vidí ve válečných vzducholodích veliké porušení rovnováhy dvou činitelů ve světě: technických vymožeností a mravního pokroku. Technika ovládla vzduch, ale mravní pokrok vázne v nekalých úmyslech zmocnit se vynálezů ducha lidského k vraždění lidí.
Rozpor je příliš mocný: člověk se stává pánem všech živlů, ale zbrojí a chystá vražednou zhoubu svému bližnímu. Lidé nejsou si navzájem jisti před sebou na pevnině, na moři, ani ve vzduchu.
Je nutno zjednat rovnováhu mezi fyzickým vzletem člověka v aeroplánu a vzletem jeho mravním v oblasti lidštějších, vznešenějších myšlenek. Války jsou přítěží lidstva. Až se jich lidstvo zbaví, vzlétne výše k dobru, soucitu, milosrdenství a vzájemnému porozumění. To chce lidstvu říci kniha Berthy ze Suttnerů…

 



WebArchiv - archiv českého webu