kniha » Černá barva krve
má v knihovně 5
hodnotilo: 1
80%
Černá barva krve

Steve Alten

Černá barva krve

Kategorie: sci-fi

originální název: The Shell Game
originál vyšel: 2008

vydání: BB art (web) 2009


Informace / Anotace ke knize: Černá barva krve

Kniha Černá barva krve se zabývá aktuálními otázkami nynějšího ohrožení světa a odpovídajícími postoji politiků; jde hlavně o podezření ohledně událostí 11. září, íránskou hrozbu a islámský fundamentalismus vůbec, o možný jaderný útok na Spojené státy, o tenčící se zásoby fosilních paliv, hlavně ropy, a jejich náhradu alternativními zdroji. Toto vše ovlivňují prezidentské volby v USA v roce 2008. Jednání politiků a postavení demokracie jsou přirovnávány ke hře skořápky, kterou politici hrají s voliči a kdy se kulička podvodně ocitne zcela jinde, než by podle všech předpokladů měla být.
Děj knihy se soustředí hlavně na nutnost objevit nová ropná pole. Hrdina příběhu, odehrávajícího se v letech 2011 a 2012, je při vyhodnocování stávajících zásob ropy vystaven řadě nebezpečných situací vyplývajících z nečistého jednání politiků v souvislosti se všemi zmíněnými problémy. Je zajat poté, co instaloval počítačového červa, který má z účtů saúdskoarabské královské rodiny a rovněž z účtů ropných a drogových magnátů odčerpat špinavé peníze a peníze nenasytně získávané z provizí při obchodování s palivy, a musí přetrpět mučení v saúdskoarabském vězení. Jako červená nit se příběhem prolíná výroba dvou kufříkových jaderných bomb, z nichž jedna skutečně v roce 2012 zničí Los Angeles.
Román napínavě líčí události, do nichž se dostává hrdina příběhu, bývalý hráč amerického fotbalu, ropný geolog a manžel bývalé agentky CIA, která měla možnost nahlédnout do nečistého jednání politiků a napsala o tom knihu, v níž prorocky líčí katastrofy, které svět čekají, pokud se vůdčí politikové nevzpamatují a nezmění jeho běh.

 



WebArchiv - archiv českého webu