kniha » A zrodí se Nadace
v Top10 1 | chce si přečíst 14 | chce mít v knihovně 13 | má v knihovně 148
hodnotilo: 116
87%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
A zrodí se Nadace Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

A zrodí se Nadace

Kniha vyšla i pod názvem:
Úsvit nadácie
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Nadace
díl v sérii: 7
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Forward the Foundation
originál vyšel: 04/1993

vydání: And Classic 1995; Argo (web), Triton (web) 2014; Argo (web), Triton (web) 2022; Lindeni (web) 2024


Komentáře:
stimílek  | ***** 07.02.2010 20:59

A zrodí se Nadace je pro mě přesně tím, co jsem čekal od posledního přídavku. Říše je na pokraji úpadku a slavný psychohistorik se dostává do politiky. Bojuje o život a zakládá obě Nadace. Postava Hariho Seldona na mě působí tak, že se do ní Mistr sám promítl. Spolu s Předehrou k N. skvělý úvod celé série. Překlad bohužel nic moc :(

Speedemon  | **** 01.04.2012 07:56

Já jsem velice spokojen. Jedná se o povedené a dojemné ukončení série (i když děj předchází samotné Nadaci). Konec mi přišel trochu rychle useknutý, očekával jsem, že budeme sledovat ještě i první roky na Terminu. Hari v knize místy nevyznívá zrovna sympaticky. Někdy je to do sebe zahleděný člověk myslící jen na práci. Zvlášť části, kdy využije Raycha jsou toho zářným příkladem. A jak Hari stárne a pohybuje se kolem něj čím dál tím méně známých a kamarádů, upadá do deprese a kniha je místy i smutná. Podle mě, se Asimovi Předehera k Nadaci a A zrodí se Nadace povedly nejvíce.

Phoenix  | **** 10.01.2015 19:42

I když tato kniha vznikla o mnoho let později než první díl série, krásně zapadá do představeného kontinua budoucí historie. Kniha funguje jako poslední dovysvětlení detailů ohledně úpadku Galaktické říše a vzniku Nadací. Nejvíce je ale z příběhu patrné, že ji Asimov psal na sklonku vlastního života. Kdo četl autorovu biografickou knihu Já, Asimov, v příběhu Hariho Seldona najde spoustu paralel na jeho vlastní život v mládí a pohled na svět ve stáří.

Methat  | **1/2 06.03.2018 15:14

Posledný diel Nadácie ma vôbec nebavil. Našli by sa tam skvelé miesta (linky s Hariho synom Raychom) a preto dávam priemerné hodnotenie. Zbytok knihy je úplne zbytočný. Viac času čitateľ strávi súdením sa v súdnej sieni kvôli banalitám a riešením hlúpostí. Predohra sa Asimovovi podarila, no druhý diel nič moc. Ale to som očakával a ku knihe som tak pristupoval a nakoniec som nebol sklamaný.

Dilvermoon  | **** 19.08.2018 19:38

Pro příznivce série Nadace určitě povinnost, tady to vlastně celé začíná a po Předehře už se dostáváme ke konkrétním opatřením Hariho Seldona, která podnikal pro spuštění svého psychohistorického projektu a vybíral lokality a lidi pro projekt důležité. Není to vlastně ani celistvý román, spíše několik novel, které ale na sebe dostatečně navazují a tvoří celkem kompaktní příběh. S Galaktickou říší už to jde opravdu od desíti k pěti a úpadek lze vidět na všech stranách a na všech světech. Sice to jsou někdy z našeho pohledu prkotiny, ale Hari Seldon vidí dál, jak všichni víme. Pokud jde o občasné diskuse, zda číst chronologicky podle děje a nebo podle roku vydání, tak jednoznačně to druhé. Pokud byste začali Předehrou, tak zbytečně schytáte několik důležitých spoilerů. Je určitě lepší číst tak, jak to Isaac psal a vymýšlel a postupně spolu s ním odhalovat, co to celé vlastně znamená. Pokud jde o styl psaní, tak samozřejmě jako obvykle nejde o žádnou velkou literaturu, na to Asimov nikdy nebyl, ale o chytře zkonstruovaný příběh, což už jeho parketa je. Ne že bych nenašel místa, která se mi nezdála, ale jako poslední dočtená kniha série je to v pořádku a jsem tolerantní. Celou sérii jsem kdysi už četl ve vydáních každej pes jiná ves a tentokrát jsem si ji užil v jednotné úpravě.

Gaarq  | **** 09.07.2022 08:41

když v roce 1995 kniha vyšla česky, přelouskal jsem ji bleskem a byl z ní nadšen. dnes už podstatně méně. rozhodně je to ale jeden z těch živěji napsaných dílů, není tu to otravné poskakování mezi planetami/sektory, příběh je víc o lidech a nerdům se dostanou střípky s toho, jak si asimov představoval vlastně vznik myšlenky o nadacích. bohům žel, jako skoro všechna asimovova díla, ani tady neunikneme jisté prkennosti postav, schematizmu příběhu, nemalé technologické naivitě autora SF :) (i když pozor, je tu jedna opravdu zajímavá vychytávka, byť to není řečeno takto přímo, ale asimov tu počítá s tím, že AI, on tomu říká „programy“, bude schopna dopracovat složité postupy tam, kde to lidská mysl nezvládne). ale jeho představy o genetice jsou i na tehdejší dobu, nu, naivní. a pozor, objevil se nám i první psycholog! ;)

tato kniha důstojně zakončuje vlastně v duologii s předchozí knihou celý cyklus o vesmíru nadace z pera IA formou oblíbeného předdílu k samotné nadaci I. k dispozici jsou už potom jen fanfik sbírka povídek a jedna trilogie, vše z per známých autorů SF.

své prehistorické hodnocení 5 aster přehodnocuji na 3+1, tři je poctivé ohodnocení a ta jedna je za milé vzpomínky ;)



WebArchiv - archiv českého webu