kniha » Město z kostí
chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 37
74%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Město z kostí Více vydání = více obálek.

Cassandra Clare

Město z kostí

Kniha vyšla i pod názvem:
Mesto kostí
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Nástroje smrti
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Nástroje smrti 1-6

Kategorie: fantasy - dospívající

originální název: City of Bones
originál vyšel: 2007

vydání: Mladá fronta (web) 2009; Slovart (SK) 2012; Slovart (SK) 2012; Knižní klub (web) 2013; Slovart (SK) 2016; Slovart (CZ) 2019; Slovart (CZ) 2021

odkazy: 5x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Renča  | **** 10.08.2010 07:39

Před tisíci let anděl Raziel smíchal krev lidí a andělů v Poháru smrti, a stvořil tak rasu Nefilim – lovců stínů, jejichž úkolem je chránit lidstvo před démony a polodémony – upíry, vlkodlaky, čaroději… Mezi lovci však došlo ke vzpouře a Poháru se zmocnil šílený Valentýn, který uznával jen svou rasu a chtěl zničit všechny polodémony, se kterými bylo dohodnuto příměří, a za svým cílem šel přes mrtvoly – svých přátel i rodiny.

Předpokládala jsem, že si přečtu další z mnoha lehce temných, romantických příběhů pro teenagery a přečetla jsem si lehce temný, romantický příběh pro teenagery, přesto v lecčems odlišný – komediální a zároveň dramatický. Hlavní hrdinka Clary neřeší běžné problémy středoškolačky, nečeká na osudovou lásku tajemného cizince, ani se nepotýká s neobvyklými nadpřirozenými schopnostmi. Hlavní linií celého vyprávění je objevování Claryiny minulosti, či spíše rozplétání jejích kouzlem blokovaných vzpomínek. Kdo byla její matka? Jaké tajemství ukrývá Luke? Proč se ji snaží někdo zabít? Komu vlastně může věřit? Autorce se podařilo vytvořit lehce záhadný svět, sympatické mladé hrdiny a komplexní příběh, který zasadila do kulis jí dobře známého New Yorku a využila tak jeho temná zákoutí i lesklé bulváry. Kniha mě upoutala víc než obdobná díla pro stejné čtenářstvo, ať už se jedná o Vampýrskou akademii, Školu noci či Upíří deníky. Takže doporučuji především těm, kteří už mají pocit, že čtou stále totéž, chtějí změnu a přitom stále číst současnou, romantickou fantasy pro mládež a dobře se u toho bavit.

samuelk  | ** 27.05.2013 07:29

Mesto kostí je celkovo jedna z najhorších fantasy kníh, ktoré som kedy čítal. Po nadprirodzenej stránke by možno aj ušla, no z príbehu a jeho deja som bol – mierne povedané – sklamaný. Netuším ako sa mohol tento fantasy román pre teenagerov dostať až na vrchol amerického rebríčku bestsellerov a netuším, prečo sa ho dokonca rozhodli v Hollywoode nafilmovať. Dúfam, že na plátne v kine sa mu bude dariť lepšie. Keby bola kniha napísaná tak pred ôsmimi rokmi, v dobe, keď ešte nabola každá tretia fantasy/sci-fi kniha o zamilovaných upíroch, vlkodlakoch, mimozemšťanoch či dnes už dokonca aj zombíkoch, možno by som námet tohto románu považoval za jedinečný.



WebArchiv - archiv českého webu