kniha » Dlouhý sprint s ozvěnou
v Top10 2 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 77
hodnotilo: 116
83%
Koupit knihu:
Minotaur
Dlouhý sprint s ozvěnou

Miroslav Žamboch

Dlouhý sprint s ozvěnou

kniha patří do světa: Koniášův svět

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Triton (web), EF 2009

odkazy: 2x [ukázka], 5x [recenze]


Komentáře:
Jakub Ehrenberger  | **** 21.11.2009 23:45

Sbírka o dvou povídkách, tak by se v krátkosti dal popsat tento výlet do fantazie českého spisovatele Miroslava Žambocha. V první povídce Dlouhý sprint, kterou autor poprvé zveřejnil roku 2000, sledujeme boj o přežití Tekuarda, mladšího bratra zesnulého vegašského prince. Ten se nyní má stát vládnoucím Čarodějem, jenže sám k magii nikterak netíhne. Navíc podle starodávného zákona jej v den korunovace může kterýkoliv čaroděj v sále zabít a sám se stát novým panovníkem. Teka rozhodně nečekají klidné dny, zvláště když se jej někdo pokouší odstranit ještě před korunovací. Dlouhý sprint je výjimečná povídka plná nápadů a hmatatelného autorského nadšení. Rozhodně nejlepší autorova práce, kterou jsem měl možnost číst. Ozvěna je pak kratičkou sotva třicetistránkovou povídkou poprvé zveřejněnou v roce 2002, která volně navazuje na události Dlouhého sprintu. Malá vesnička v ní musí čelit nenadálému náporu magické síly, která je po ničivé válce čarodějů neovladatelná. Ačkoliv Ozvěna není vyloženě špatná, chybí jí složitější zápletka i atraktivnost Dlouhého sprintu a po skvělém předchozím příběhu se jeví pouze jako lehce průměrná. Zbývající část knihy tvoří informace o Miroslavu Žambochovi a jeho tvorbě, z nichž nejzajímavější a nejužitečnější je dozajista autorova bibliografie.

Vlask  | ***1/2 28.11.2009 12:29

Dlouhý sprint je nadprůměrná povídka, téměř až do konce. Ten je naprosto zkažený. Čtenář se celou dobu těší jak to hrdina na konci vyřeší, už jsem se tetelil blahem nad budoucími popisy útěků městem, boji s vrahy a mágy, ale místo toho je tohle všechno pečlivě budované po celou dobu povídky zahozeno a vše se tak jaksi samo vyřeší na cca 2 stránkách textu. Vypadá to jako dobře rozjetý román v polovině useknutý z důvodu časové tísně, nebo nedostatku invence, či znechucení autora. Druhá povídka volně navazuje na dlouhý sprint. Je ovšem dost krátká a chybí jí výrazná pozitivní postava, kterou by si čtenář oblíbil. Ona tam sice je, ale chtělo by to více stran a děje. Takhle to působí spíš jako zkrácený výcuc ze dvou/tří kapitol knihy, než jako povídka.

Sirius  | **** 13.12.2009 10:33

Ho, ho, ho. Triton mi touhle knihou udělal fakt radost, protože jsem si chtěl Dlouhý sprint už hodně dlouho přečíst. Jmenovaná povídka je hodně dobrá, Ozvěna je už o hodně slabší. Co se bibliografických údajů a spol. – beru to jako hodně dobrý bonus, který pomůže spoustě čtenářů rozšířit obzory. Což je jen dobře a před takovou prací nezbývá nic jiného, než smeknout neviditelný klobouk.

GeRony  | **** 27.07.2010 13:48

Mne sa pacila aj poviedka Ozvena, aj ked musim priznat, ze Dlouhy sprint je predsa len lepsia. Kvalitativne je tento subor dvoch poviedok tak, ako sme zvyknuty u Zambocha, na vysi. Zapletka, popis akcie, atmosfera, to vsetko je prepracovane velmi dobre a som rad, ze som si mohol rozsirit obzor o Koniasovom svete aj napriek tomu, ze Vegas je casovo pred cyklom o Koniasovi a Baklym…

Safirentwiluea  | ***1/2 05.11.2010 21:36

Skvělé povídky, od českých autorů patří mezi nejlepší, ale stejně mám radši starého dobrého Koniáše… :-) 67%

Methat  | ***1/2 17.01.2011 21:57

Pútavý Dlouhý sprint s menej kvalitnou Ozvenou vo výsledku tvoria nadpriemerné dielo, ktoré trochu pokazila dlhá bibliografia a slovník na záver, pre niekoho ako bonus. Pridajte mi, pán Žamboch, ešte jednu, dve poviedky do knihy a budem nadmieru spokojný. Takto som nad krátkosťou knihy ohŕňal nos. No čítalo sa to veľmi dobre. Jeden bodík dávam za krásnu obálku… :-)

… Byla mladá, měla vlasy barvy sluncem vypálené slámy a voněla čistotou a mýdlem. V každé ruce nesla prázdný proutěný košík. Cítil jsem, jak se těší na nový den. Já jsem páchl stokou, byl jsem svěží jako mumie a netěšil jsem se vůbec na nic. …

SiriusChico  | **** 03.07.2011 15:20

Sbírka je zajímavá tím, že obě novelky novelky v ní obsažené jsou úplně odlišné, ale obě jsem velmi dobré. První je spíše akční fantasy adrenalinová jízda, zatímco druhá je postapokalyptická fantasy s scénami jako z Lovecrafta.

Schramm  | **** 12.05.2012 10:37

Kniha má u leckterých čtenářů s ohledem na poměr cena/rozsah status určité kontroverznosti. Nemůžu se však zbavit dojmu, že správnější úhel pohledu je spíš cena/výkon a podle mého soudu tam Dlouhý sprint s ozvěnou nevyznívá vůbec tak špatně. Dlouhý sprint je nakolik dobrá povídka a původní sborník je dnes již nesehnatelná záležitost, že je jen dobře, že znovu vyšla. Alespoň pro nás, kteří trávíme čas v Koniášově světě tak rádi.

Strýček Biolit  | ***1/2 26.03.2014 22:29

Kniha obsahuje dvě díla – novelu Dlouhý sprint a povídku Ozvěna. Dlouhý sprint je jednoznačně lepší a záživnější dílo. Volně (velmi, velmi volně) navazující Ozvěna je pak spíše průměrná záležitost.

avatar2  | ***1/2 16.04.2015 15:02

Dvě povídky, jedna velmi dobrá delší, jedna slabší kratší. A poměrně rozsáhlý zbytek knihy ještě tvoří autorova biografie a bibliografie. Celkově jsem měl ze čtení dobrý pocit, byť mám pocit že by se ze zajímavého světa dalo vytěžit víc.

Speedemon  | **** 02.05.2015 17:47

Dlouhý sprint, který zabírá většinu knihy je nadprůměrný příběh z Koniášova světa před Velkou válkou. Zajímavě doplňuje střípky informací, které jsme si vyzobali z příběhů Koniáše a Baklyho. Konec mohl být epičtější, takhle je ta největší řež jen zmíněna v epilogu a nakousnuta v následující Ozvěně. Tam se objevuje zajímavý nápad se zhmotněnými sny, které po Velké válce dost znepříjemňují lidem život. Když pomineme další ostatní katastrofy samozřejmě. Určitě bych uvítal více příběhů z této doby. Toto byla výborná jednohubka. Navíc je kniha doplněna opravdu vyčerpávající autorovou bibliografií a slovníkem Koniášova světa.

breughel  | *** 30.05.2015 13:41

Hloupý nesmyslný svět, který by i přes specifické fantasy zákony nikdy nemohl existovat. Ekonomii neoblbneš. Jak bude fungovat město, kde zemře násilnou smrtí tisíc lidí denně? Lidí v aktivním věku? 365 000 ročně? Kdo produkuje zboží a poskytuje služby místo nich? Imigrace? Další nonsens je absence centrální správy, město tam nikdo po králově smrti neřídí a nikomu to nevadí a zřejmě to ani nepotřebuje. Anarchie? Systém předávání moci je tak mimo mísu, že by nevydržel ani jeden pokus o zavedení. Při čtení mě maně napadlo, zda by autorovi nepomohlo si zahrát nějaký simulátor na správu města. A na rozdíl od ostatních čtenářů se mi druhá povídka (Ozvěna) líbila víc.



WebArchiv - archiv českého webu