kniha » Můj Golem
hodnotilo:
0%
Můj Golem

Marek Toman

Můj Golem

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

vydání: Argo (web) 2009


Informace / Anotace ke knize: Můj Golem

Jak to bylo s Golemem doopravdy? To už se nejspíš nikdo nedozví, můžeme ale za pomocí faktů a fantazie psát golemovský příběh stále znova. Marek Toman se toho v knize Můj Golem zhostil překvapivým způsobem: na jedné straně se držel historických skutečností z Prahy konce 16. století a detailů ze života údajného Golemova tvůrce rabiho Löwa, na druhé straně vytvořil napínavý příběh přitažlivý i pro mladé čtenáře moderní doby.
Můj Golem se odehrává v pražském Židovském městě konce 16. století. Patnáctiletý Jakub navštěvuje dům zázračného rabína, aby s ním studoval. Má si vzít za ženu rabínovu dceru Leu, je ale z předem dohodnutého sňatku nesvůj. V domě za zdí ghetta bydlí křesťanská dívka Klára, se kterou si Jakub přes zeď vyměňuje kresby. Židé s křesťany se pozorují, zkoumají i nenávidí. Když dojde k ohrožení Židovského města, rabín vytvoří ochránce Židů – Golema. Příběh přináší novou verzi představy, co Golem vlastně byl. Základní otázkou knihy ovšem zůstává, jak vyjít s druhými lidmi, a to uvnitř své komunity i mimo ni.
Temnou dynamiku knihy posilují expresivní ilustrace Hany Puchové, soustředěné na tváře a vnitřní život hrdinů příběhu. S použitím prvků komiksu tvoří rovnocennou součást textu. Můj Golem je určený starším dětem a dospívajícím a zároveň jejich rodičům. Rozlišit historickou skutečnost a fikci pomůže podrobný doslov s vysvětlivkami.


Jiné ocenění :
2010 – Magnesia Litera – Litera za knihu pro děti a mládež – nominace


 



WebArchiv - archiv českého webu