kniha » Kaleidoskop a jiné povídky
v Top10 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 21
hodnotilo: 27
94%
Kaleidoskop a jiné povídky

Ray Bradbury

Kaleidoskop a jiné povídky

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Kaleidoskop

Kategorie: fantasy - sci-fi - horor - povídková sbírka

vydání: Baronet (web) 2009


Komentáře:
Phoenix  | ***** 01.11.2010 20:33

38 povídek různé kvality je rozděleno přibližně tematicky do tří částí. V každé se najdou vynikající povídky, ale také takové, po jejichž přečtení si řeknete, a co jako? Důležité je, že těch vynikajících a minimálně dobrých je převaha. Především první část Hrůza a běs obsahuje povídky jako Malých vrah nebo Kostra, které překvapí hlavně koncem. Prostřední část je asi nejslabší, protože spousta povídek je pouze odvyprávěna jako příběh, na jehož pozadí se nic moc důležitého neodehrálo a chybí mu větší hloubka. Přesto kniha jako celek dostává 100% hodnocení, protože kladné pocity zastiňují těch několik zklamání.

louza  | ***** 02.12.2015 16:29

První polovina legendárního Bradburyho omnibusu brutálně mate tělem. Po jejím přečtení získáte pocit, že Bradbury je bůh a není na světě většího povídkáře, nežli jeho. Což je pravda jen omezeně. Je třeba si uvědomit, že ty čarokrásné několikastránkové perly jimiž je kniha natřískána jsou výběrem z pěti dekád práce autora, kdy psal jednu povídku týdně. To nejlepší pak bylo shrnuto sem. Výsledek je tedy omračující zcela očekávaně. Na druhou stranu kdo z nás má vůli propsat se do geniality?

Methat  | ***** 20.12.2015 19:56

Bradbury je pre mňa majster poviedok. Môže písať horory, sci-fi alebo fantasy, vo všetkom exceluje. U niektorých jeho poviedok som mal pocit, že by si zaslúžili samostatnú knihu, kde by im bol daný väčší priestor.

Dlho sa mi nestalo, aby som mal u poviedky po jej dočítaní spokojný a až blažený pocit. Z textu sála Bradburyho túžba vyletieť do vesmíru, prejsť sa po Marse, ísť sa pozrieť k Jupiteru, tak veľmi by som mu to prial. Škoda, že sa mu jeho sen už nikdy nesplní. Aspoň nám, čitateľom, dal krásny darček v podobe týchto poviedok.

Bradbury dokáže z jednoduchého konceptu (Raketa, Srýček Einar) urobiť krásny čitateľský zážitok. Dnes sa všetci autori ženú za epickosťou, pretechnizovanosťou a o citoch a pocitoch už málokto píše. Bradbury vie ukázať ľudskosť, svoju osobnú stránku tak silno, až mi z toho puká srdce. Preto sú jeho poviedky veľakrát nadčasové, aj keď po technickej stránke sú niekedy nelogické. A my, čitatelia, sme tu od toho, aby sme zapojili fantáziu a na chvíľu odložili zákony tohto sveta.



WebArchiv - archiv českého webu