kniha » Označená
v Top10 1 | chce si přečíst 6 | má v knihovně 27 | antikvariát
hodnotilo: 36
73%
Označená Více vydání = více obálek.

Kristin Cast
P. C. Cast

Označená

série: Škola noci
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Škola noci 1 - 5

Kategorie: fantasy - upíři - dospívající

originální název: Marked
originál vyšel: 2007

vydání: Knižní klub (web) 2009; Ikar (SK) (web) 2010

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Renča  | *** 14.01.2010 19:56

Zoey se jako „označená“ upírem musí přestěhovat do speciální školy pro budoucí upíry. Zoey si nejen musí zvykat na nové spolužáky a převrácený denní (noční) režim, ale i na svou výjimečnost. Je totiž obdařena zvláštními schopnostmi, takže do školy jen tak nezapadne. Jelikož se jedná o první díl série, zůstává mnoho věcí teprve nakousnuto a nedořešeno. Život upírů, jejich schopnosti či hierarchie nejsou v knize téměř vůbec vysvětleny, příběh by se tak mohl odehrávat na kterékoli neupírské střední škole a velká změna v ději by to nebyla. Vše se však odehrává v rámci několika dní, a za tu dobu Zoey neměla šanci mnoho o upírech zjistit, a spolu s ní tedy ani čtenář, protože celý příběh je vyprávěn z pohledu Zoey. Hrdinčina pohotovost, vtip a ironické poznámky jsou důležitým kořením příběhu, stejně jako její vnitřní monology nebo rozhovory s kočkou. Přišlo mi to čtivější, než jiné upírské romány pro náctileté, např. Upíří deníky či Vampýrská akademie. Celkově to považuji za slušný rozběh a doufám, že další díly půjdou více do hloubky upířího světa. Četla jsem pouze anglický originál, nemůžu se tedy vyjádřit k českému překladu.

MirabelkaP  | **** 25.06.2010 09:00

Příjemné překvapení :) souhlasím s Renčou, že spousta věcí by byla potřeba osvětlit, ale ani to neubralo na čtivosti. Je to taková kombinace Harryho Pottera a upírských příběhů pro náctileté. Myslím, že ve svojí kategorii se jedná o velice povedený kousek.

Vlask  | ***1/2 03.10.2010 13:29

Červená knihovna pro náctileté a to spíše ty mladší. Stejně jako Vampýrská akademie se všechno točí kolem nové školy, kluků, hader a (ne)ztrapňování se před spolužáky. Ovšem příběh a celková (temná upíří) atmosféra je o řád níže než zmiňovaná akademie. Série je opravdu zaměřena hodně na děti, takže tu nenajdete žádného opravdu zlého protivníka a vrcholem celé akce v knize je nepovedený magický rituál elitního školního klubu. Takže opravdu nic pro milovniky akce. Na druhou stranu je čtivost na špičkové úrovni, další kus co se čte na jeden zátah.



WebArchiv - archiv českého webu