kniha » Axiomat
v Top10 6 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 47
hodnotilo: 41
85%
Axiomat

Greg Egan

Axiomat

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - hard sci-fi

originální název: Axiomatic
originál vyšel: 04/1995

vydání: AF 167 1998


Komentáře:
psykkoman  | ***** 30.09.2006 00:09

ROKY jsem nečetl lepší povídkovou sbírku. Egana jsem si oblíbil již díky pár věcem, které vyšly v Ikarii. Přečtení Axiomatu pak už pro mne nebylo ani tak příjemným překvapením, jako potvrzením názoru,že Egan je jeden z mála spisovatelů, kteří dokáží vymyslet absolutně neotřelý SF motiv a zároveň jej podat tak, že popadáte dech, po jedné povídce zíráte 5 minut do zdi a říkáte si : Tohle by se opravdu mohlo stát. Není to čtení na odpočinek,ale opravdu na zamyšlení. Ty nejlepší : Titulní Axiomat: Co by se mohlo stát, kdybychom si mohli zakoupit takové názory, jaké chceme, a opravdu je žít. Únos:O tom, co vlastně je lidskou identitou a o omezenosti našeho vnímání identity druhých. A konečně Vycházka: Znovu o identitě, ale o tom, jak tu svou vlastní vnímáme my sami(plus jedna z nejúžasnějších teorií o podstatě vědomí, s jakou jsem se kdy setkal). Ten, komu nevadí,když ho autor nutí přemýšlet, přijde si na své, a dost možná na ještě víc.

Lucc  | ***** 15.05.2010 09:07

Tento autor dělá z ostatních povídek SF povídky druhé kategorie. Axiomat by si zasloužil víc než 10 hvězdiček. Protože to ale systém nedovoluje, obejdu ho: ***********

Mr.Filch  | ** 06.06.2010 10:19

Mám rád povídky, které mají jasný závěr a nenechávají na čtenáři, aby si vymýšlel, jak to asi mohlo dopadnout, kdyby to pokračovalo. To jsem v této sbírce našel snad u dvou povídek. Proto tak nízké hodnocení.

honajz  | ** 15.07.2011 21:47

TOHLE že jsou nejúžasnější povídky všech dob? Možná by si Greg Egan měl přečíst něco od Bradburyho nebo Lema… A možná nejen on. Spousty slov skrývají jen dějové bláboly.

lamahe  | ***** 14.03.2012 23:36

Čo dodať ku knihe, pri ktorej zostane často sánka visieť a rozum stáť? Málo autorov dokáže takto vyprovovakovať k zamysleniu nad (ne)možným. Väčšina poviedok sa pozastavuje nad fungovaním a možnosťami ľudského mozgu, s nimi úzko súvisia ďalšie o podstate ľudskej identity a osobnosti. Zopár z nich nás ohromuje pokrútenou fyzikálnou realitou, príp. pokrokom v bioinžinierstve. Greg Egan je hlavne skvelý vizionár a jeho SF je v dobrom zmysle extrém v kontexte celého žánru. Avšak niekoľkokrát dokázal, že sa vie pohrať aj s charaktermi a emóciami. Zamrzí, že v prípade tohto prekladu nejde o kompletné vydanie originálu, voči ktorému chýbajú štyri poviedky.

Skabandari  | ****1/2 02.01.2017 16:33

Povídky nejsou dějově nijak zvlášť rozvedené a málo která je doopravdy ukončená, ale to kupodivu vůbec nevadí, neboť v každé je ústřední myšlenka a ta je zde rozebrána dopodrobna. Jedná se především o věci nereálné, přesto jsou zde vyloženy tak, jako by měly vědecký základ a v jeho světě nebo možná světech jsou možné. Je to jiné a to je dobře, netvrdím že to sedne všem, ale po dočtení sem přesvědčený o tom, že je chyba to nezkusit.



WebArchiv - archiv českého webu