kniha » Slepota
v Top10 2 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 11
98%
Slepota Více vydání = více obálek.

José de Sousa Saramago

Slepota

Kniha vyšla i pod názvem:
Mesto slepých
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Ensaio sobre a Cegueira

vydání: Slovart (SK) 1999; Albatros (web) 2010

odkazy: 1x [film], 2x [recenze], 1x [info], 1x [ukázka]


Informace / Anotace ke knize: Slepota

Na semaforu v jakémsi bezejmenném městě naskočí zelená. Jedno auto přesto zůstává na křižovatce stát, jeho řidič totiž znenadání oslepne. Ale namísto aby upadl do temnoty, vidí najednou vše bílé, jako by byl v mlze nebo spadl do mléčného jezera. Pomocníka, který jej doveze domů, stihne tentýž osud. Během jediného dne oslepne nejen manželka prvního slepého, ale i taxikář, který pár vezl k lékaři, onen lékař i jeho pacienti.
Slepota se šíří jako epidemie a stát bezcitně zareaguje ve snaze zabránit panice. Slepí jsou izolováni v prázdné psychiatrické léčebně, kde jsou odkázáni jen sami na sebe, pod dohledem vojáků, kteří mají rozkaz střílet po každém, kdo se pokus o útěk. V této společnosti slepých lidí je přesto ještě jeden pár vidoucích očí – doktorova žena, která slepotu jen předstírá, aby mohla zůstat se svým manželem.
Počet slepých narůstá, jejich azyl praská ve švech, a o to víc je problémů se zásobováním, hygienou a pohřbíváním neustále přibývajících mrtvých. Společenské konvence se začínají neodvratně rozpadat. Lidský svět je v troskách a ti, kteří zůstali, jej musí začít budovat od začátku.

 

Externí odkazy:

[film] CSFD Blindness - Slepota (2008) r. F. Meirelles
[recenze] Neviditelný pes (Petr Šimčík)
[info] Neviditelný pes
[ukázka] Neviditelný pes
[recenze] z Pevnosti na Daemon.cz



WebArchiv - archiv českého webu